spot_img
20.3 C
Târgu Jiu
marți, septembrie 26, 2023
Altele
    AcasăEconomicCEO vinde la greu energie electrică cu furnizare pe următorii patru ani

    CEO vinde la greu energie electrică cu furnizare pe următorii patru ani

    Complexul Energetic Oltenia (CEO) a încheiat 28 contracte de furnizare de energie electrică cu vânzare în anii următori, potrivit datelor de pe platforma operatorului OPCOM.

    Prin aceste contract, compania energetică poate arăta că are potențialul de asigura sursele de finanțare pentru investițiile propuse în următorii ani prin Planul de restructurare, în vederea aprobării acestuia de către Comisia Europeană, care a declanșat o investigare aprofundată.

    Pe 26 martie, compania a încheiat șapte contracte de vânzare de energie electrică, cu livrare pe patru ani, între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie 2025. Toată energia scoasă la vânzare de CEO în această perioadă a fost cumpărată de Tinmar Energy, unul dintre furnizorii mari de energie cu capital românesc. „Contractele presupun energie cu livrare în bandă, la puteri de 5 și 10 MW, în toți acești patru ani. În total 1,75 TWh de energie electrică ar urma să cumpere Tinmar de la CEO în acești patru ani, la prețuri de 271-272 de lei/MWh.

    Cu o zi înainte, pe 25 martie, CEO a încheiat tot șapte contracte de livrare de energie electrică, tot cu livrare în 2022, tot cu profil bandă, și tot la puteri de 5 și 10 MW. Cumpărătorul a fost aceeași Tinmar, care, prin aceste contracte, urmează să primească de la CEO 438 GWh de energie electrică în anul 2022, pe care și-a adjudecat-o la un preț de 280-282 lei/MWh.

    În ziua anterioară, pe 24 martie, la fel: CEO a încheiat tot șapte contracte de livrare de energie electrică, cu livrare tot pe patru ani, între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie 2025. Toată energia scoasă la vânzare de CEO în această perioadă prin aceste contracte a fost cumpărată tot de Tinmar Energy. La fel, energie bandă, la puteri orare de 5 sau 10 MW. La fel, 1,75 TWh de energie electrică, pentru care Tinmar a fost de acord să plătească între 270 și 272 lei/MWh“, se arată pe site-ul e-nergia.ro.

    CEO, situație delicată

    CEO se află, în acest moment, într-o situație dificilă deoarece trebuie să achiziționeze, până la finalul lunii aprilie, ceritificatele de carbon aferente producției de energie electrică de anul trecut. În cazul în care Planul de restructurare nu va fi aprobat, CEO fie va împrumuta o parte din certificatele de emisii, fie va beneficia de un împrumut de la stat, de circa 240 de milioane de euro, pentru plata lor. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că CEO va fi ajutat să cumpere certificatele de CO2, deoarece România nu se poate lipsi de energia pe cărbune.

    Planul de restructurare presupune închiderea unor grupuri energetice pe cărbune și trecerea altora pe gaz, care va însemna o poluarea mai redusă și costuri mai mici cu certificatele de carbon, înființare a șapte parcuri fotovoltaice și modernizarea unei microhidrocentrale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: