spot_img
22.6 C
Târgu Jiu
luni, octombrie 2, 2023
Altele
  AcasăEconomicConcediu de aşteptare pentru sute de mineri

  Concediu de aşteptare pentru sute de mineri

  Sindicatele şi administraţia din cadrul Complexului Energetic Turceni, s-au întâlnit, ieri, în cadrul comisiei de negociere, ca urmare a faptului că responsabilii Ministerului Muncii, au găsit o încadrare la concediul de aşteptare.

  Directorul Resurse Umane, Corneliu Gârjoabă, a precizat că „în adresa de la Ministerul Muncii ni se specifică faptul că, în cei doi ani de concediu de aşteptare, dacă angajatorul plăteşte contribuţiile salariatului, condiţiile grele de muncă şi deosebite sunt considerate vechime în muncă”. În aceste condiţii, cu un răspuns clar de la Ministerul Muncii, ieri, cei doi parteneri, sindicatele şi administraţia, au trecut la întocmirea actului adiţional nr.6, în care se regăseşte programul de restructurare al Complexului Energetic Turceni pe anul 2011. Gârjoabă a mai declarat că, după semnarea actului adiţional, se va trece la etapa de intrare în preaviz a celor ce îndeplinesc condiţile. Conform datelor date de către administraţie, la Turceni, 150 de mineri şi energeticieni, se încadrează în condiţiile prevăzute pentru intrarea în concediul de aşteptare. În ceea ce priveşte numărul salariaţilor ce optează pentru luarea plăţilor compensatorii, în valoare de 29de mii de lei net, directorul Resurse Umane, a precizat că se aşteaptă ca numărul acestora, să fie în număr de 50 de persoane. Preşedintele USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a precizat că „trebuie să mai modificăm nişte articole din contract, funcţie de protocolul, încheiat în urmă cu câteva zile. Acum este bine, a venit răspunsul şi de Ministerul Muncii iar regimul de aşteptare are o încadrare corectă, în beneficiul angajatului”.

  Vor garanţii de la Guvern

  La Complexul Energetic Rovinari, sindicatele de la „Minerul Rovinari”, aşteaptă o garanţie de la Guvern. Preşedintele Marin Golea, a declarat că „este foarte complicat iar dacă nu voi avea un răspuns clar, voi cere amânarea comisiei de negociere” . Astfel, Golea, consideră că trebuie să existe o garanţie clară din partea statului, „dacă în cei doi ani, unitatea care se angajează să plătească contribuţiile celor aflaţi în concediu de aşteptare, se va închide, cine va plăti dările. Trebuie să existe o garanţie”. Adresa înaintată de către Ministerul Muncii, prin care se reglementează clar încadrarea juridică a termenului de concediu de aşteptare, a ajuns şi la SNLO. Directorul asistent manager, Mircea Mezinca, a precizat că, după ce au fost identificate măsurile ce vor reduce cheltuielile cu munca vie în propoţie de 11% , azi va avea loc, comisia de negociere administraţie, prin care se va semna actul adiţional la contractul colectiv de muncă, după care se va trece la aplicarea programului de restructurare. În prezent, la SNLO, în concediu de aşteptare, îndeplinesc condiţiile să intre 330 de mineri iar pentru acordarea plăţilor compensatorii, în sumă de 29 de mii de lei net, nu au optat decât 17 salariaţi, din cei 50 care se estimau. Secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan, a declarat că va avea loc comisia de negociere la nivel de ramură, pentru a se clarifica toate aspectele.

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: