Ministerul Energiei a transmis sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) o informare oficială privind încetarea activității uneia dintre sucursalele electrocentrale ale companiei la finalul acestui an.
Potrivit comunicării, Termocentrala de la Ișalnița, singura unitate de producție a CEO din județul Dolj, se apropie de momentul închiderii definitive.
În prezent, la Ișalnița mai este în funcțiune grupul energetic numărul 7, echipat cu două cazane. Cu toate acestea, blocul energetic a fost trecut în rezervă încă din anul trecut și a funcționat doar ocazional, în perioade de necesitate. Activitatea redusă a acestui grup energetic, coroborată cu lipsa investițiilor în modernizare, a alimentat de-a lungul timpului incertitudinea privind viitorul termocentralei.
În ceea ce privește forța de muncă, la termocentrală mai activează aproximativ 280 de salariați, dintre care 100 sunt angajați pe perioadă determinată. Îngrijorați de viitorul acestora, reprezentanții sindicatelor au solicitat clarificări suplimentare Ministerului Energiei, în special în privința măsurilor ce vor fi luate pentru protejarea locurilor de muncă ale angajaților afectați de această închidere.
Răspunsul primit de Federația Națională Mine Energie subliniază faptul că prelungirea funcționării Termocentralei Ișalnița dincolo de data de 31 decembrie 2025 ar fi condiționată de implementarea unor investiții considerabile, care, conform ministerului, sunt imposibil de realizat în actualul context economic și legislativ. Acest lucru confirmă faptul că unitatea energetică este în pragul închiderii, iar perspectivele pentru angajați și pentru sectorul energetic regional devin din ce în ce mai nesigure.
„Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Ministerul Energiei cu nr. 5P/1713/10.02.2025, vă comunicăm următoarele:
Ministerul Energiei a luat la cunoștință despre situația prezentată de dvs. la Termocentrala Ișalnița și a fost informat, de asemenea, despre punctul de vedere al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. cu privire la cazul prezentat de dvs.
În acest context, facem precizarea că efortul de a prelungi exploatarea carierelor de cărbune și a termocentralelor de la Complexul Energetic Oltenia a fost început la nivelul Guvernului României, de peste un an și jumătate, iar ministrul Energiei, Sebastian-Ioan BURDUJA, a desfășurat, în acest scop, peste zece misiuni de lucru la Bruxelles. Și acum ca și atunci, principiul nostru de acțiune rămâne același: energia României trebuie să fie sigură, accesibilă și curată – în această ordine de priorități.
La începutul lunii martie, la Bruxelles, domnul ministru a abordat situația din sectorul energetic. A prezentat argumente clare pentru a obține o prelungire a perioadei de tranziție pentru termocentralele pe cărbune.
Cărbunele este resursa care ne-a salvat în momentele grele din ultimii ani și rămâne de bază. Tocmai de aceea, s-au depus toate diligențele și la aproape zece ani de când a intrat în proces de retehnologizare, s-a reușit punerea în funcțiune a grupului energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, care a fost conectat la Sistemul Energetic Național. 330 MW producție în bandă, pe bază de cărbune pentru energia României. Siguranța energetică a țării și locurile de muncă sunt foarte importante pentru economia României.
Totuși, menținerea în funcțiune a tuturor centralelor pe cărbune rămâne o misiune deosebit de dificilă și este înțelept să avem așteptări realiste. Trebuie să obținem acordul Comisiei Europene pentru ajustarea PNRR, renegocierea planului de restructurare al CEO, amendarea legii decarbonizării.
În conformitate cu Planul de Restructurare Revizuit al Complexului Energetic Oltenia S.A. 2021-2026 cu perspectivă 2030, aprobat de Comisia Europeană prin Decizia C(2022) 553 final din 26.01.2022, funcționarea blocului energetic nr.7 ar trebui oprită definitiv la 31.12.2025, Sucursala Electrocentrale Ișalnița având în exploatare cel mai vechi bloc energetic al Complexului Energetic Oltenia, pus în funcțiune în anul 1967.
Exploatarea blocului energetic după data de 31.12.2025 este condiționată de demararea mai multor lucrări de investiții și reparații, achiziții de piese, estimate la câteva zeci de milioane lei. Sunt necesare investiții atât în instalațiile tehnologice cât și investiții pentru extinderea capacității de depozitare a zgurii și cenușii rezultate din arderea cărbunelui, investiții care ar putea asigura funcționarea după anul 2025.
Desigur, vom continua demersurile pentru prelungirea termenelor din Planul de restructurare și Directiva de decarbonizare.
Iar, în funcție de noile condiții ce vor fi aprobate de către Comisia Europeană, și ne punem speranța că partenerii europeni își vor revizui poziția în sensul prioritizării securității energetice în fața eforturilor de decarbonizare, vom acționa în consecință.”, conform răspunsului elaborat de Ministerul Energiei și semnat de ministrul Sebastian Burduja.