spot_img
31.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăEconomicÎn ce condiții va putea folosi CEO grupurile în rezervă

  În ce condiții va putea folosi CEO grupurile în rezervă

  Conducerea Ministerului Energiei a lămurit condițiile în care Complexul Energetic Oltenia va putea utiliza grupurile energetice în rezervă și suplimenta, la nevoie, producția de energie.

  Potrivit Ministerului Energiei, în caz de criză energetică, articolul 19 din Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea stabilește că Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, „poate să propună să aprobe prelungirea perioadelor de închidere sau redeschiderea a unor capacităţi de producţie şi a exploatărilor miniere aferente, tocmai pentru a avea această plasă de siguranţă şi în condiţiile de criză energetică”.

  Prin urmare, va putea fi crescută producția de energie electrică, însă precizarea este că, pentru cantitățile suplimentare, Complexul Energetic Oltenia nu va putea beneficia de ajutoare financiare de stat pentru plata certificatelor de CO2. „Am beneficiat încă de acum două luni, de un accept al Comisiei Europene, al celor de la DG Competition. Am negociat cu ei, tocmai pentru a putea să avem această plasă de siguranţă, să putem avea energie mai multă, dacă va fi cazul. Deci, încă de acum două luni, DG Competition a fost de acord cu acest lucru. Evident, în anvelopa financiară a programului de restructurare, ne-au spus foarte clar ‘da, dar fără să cereţi bani în plus ca ajutor de stat’, ceea ce se întâmplă, pentru că preţul din piaţă permite Complexului Energetic Oltenia, în acest moment, să se autofinanţeze”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu, presei centrale.

  Complexul Energetic Oltenia a plătit, din 2013 și până în prezent, peste un miliard de euro pentru certificatele de CO2. O parte a sumelor folosite pentru plata certificatelor de CO2 a provenit, în ultimii 3 ani, din ajutoare financiare de stat. Compania energetică nu a mai putut rambursa ajutoarele primite, iar penultimul s-a transformat în ajutorul de restructurare. Este și motivul pentru care, la nivelul Complexului Energetic Oltenia, a fost aprobat de către Comisia Europeană un Plan de restructurare și decarbonizare valabil până în 2026.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: