spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Altele
  AcasăEconomicMinerii nu vor beneficia de condiţii speciale

  Minerii nu vor beneficia de condiţii speciale

  Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) Gorj s-a pronunţat cu privire la actele adiţionale de prelungire a contractelor colective de muncă dar şi cu privire la legalitatea prevederile inserate. Cu privire la SNLO, conducerea ITM a cerut revizuirea articolului ce prevede plata contribuţiilor minerilor de către unitate pe perioada concediului de aşteptare.

  Chiar dacă s-a mai pronunţat cu privire la termenul de concediu de aşteptare, precizând că în aceste condiţii locul de muncă este asimilat unuia în care activitatea s-a desfăşurat în condiţii normale, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă a studiat actele adiţionale depuse de SNLO şi Complexuri timp de mai bine de o săptămână, pentru a da practic acelaşi răspuns. Astfel, inspectorul şef al ITM Gorj, George Romanescu a răspuns celor trei unităţi economice din judeţ prin adrese, în care se precizează că „în legislaţie nu există o reglementare pentru concediul de aşteptare”, cu alte cuvinte administraţiile vor trebui să vină cu modificări la actele adiţionale.

  Etăgan : „Vom relua negocierile”

  În următoarea perioadă, în urma recomandărilor făcute de către conducerea ITM Gorj, conducerea SNLO împreună cu reprezentanţii sindicatelor vor trebui să revizuiască din actul adiţional articolul ce prevede plata contribuţiilor de către angajator pe perioada concediului de aşteptare, de doi ani. Cu alte cuvinte, prin recomandarea făcută de ITM, în cei doi ani de concediu de aşteptare, minerul ce îndeplineşte condiţiile de pensionare va fi plătit pentru condiţii normale de muncă şi nu speciale, chiar dacă a lucrat în subteran. Acestă revizuire dată de către comisia ITM afectează financiar personalul din cadrul SNLO ce va intra în concediu de aşteptare, la prima vedere fiind vorba de peste 100 de ortaci ce vor avea de suferit. Secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan a precizat că de îndată ce va analiza adresa înaintată de către ITM, se va convoca comisia de negociere pentru a se găsi soluţii în favoarea minerilor. „Vom convoca comisia de negociere şi vom găsii soluţii pe parcursul acestei săptămâni. Trebuie să se clarifice situaţia legată de concediul de aşteptare, cu atât mai mult cu cât la Ministerul Muncii au fost depuse proiecte pe marginea acestui tip de concediu, a ordonanţei 116 şi a ordonanţei 4”, consideră reprezentantul USMO. Etăgan a mai declarat că până la soluţionarea neînţelegerilor, angajaţii SNLO ce îndeplinesc condiţiile de pensionare vor fi băgaţi în şomaj tehnic şi nu în concediu de aşteptare, fiind vorba doar de o perioadă de două săptămâni. Situaţia devine tot mai complicată cu atât mai mult cu cât angajaţii SNLO ce îndeplinesc condiţiile de pensionare au primit notificări iar o parte din mineri au acceptat deja intrarea în concediu de aşteptare. La Complexul Rovinari, constatările ITM se pare că nu vor afecta salariaţii ce intră în concediu de aşteptare, aşa cum se întâmplă la SNLO. Liderul de sindicat de la Minerul Rovinari, Marin Golea a precizat că „de la început eu am fost sceptic. Răspunsul domnului Ministru Botiş ar putea fi favorabil sau nu. Inspectoratul de Muncă este autoritatea în domeniu, noi nu putem face nimic în plus decât să ne angajăm să facem demersuri. La EMC Rovinari situaţia nu este complicată, precum la SNLO. Avem salariaţi care au stagiu complet de cotizare şi grupă de muncă completă”.

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: