spot_img
27.5 C
Târgu Jiu
joi, iulie 25, 2024
Altele
  AcasăEconomicMiniştrii Botiş şi Ialomiţianu încurcă mineritul din Gorj

  Miniştrii Botiş şi Ialomiţianu încurcă mineritul din Gorj

  Ministrul Muncii, Ioan Botiş, dar şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor se dovedesc a fi nepăsători la problemele prin care trec cele două Complexuri Energetice şi SNLO. Acest lucru este motivat de faptul că în ciuda promisiunilor făcute, cele două acte normative, privind concediul de aşteptare şi reeşalonarea datoriilor, nu au mai fost băgate în şedinţa de Guvern de miercuri. În urma demersurilor făcute, preşedintele Marin Condescu şi directorul general al SNLO, Daniel Burlan au aflat că abia ieri dimineaţă, ordonanţa privind concediul de aşteptare a fost vizată de Ministrul Muncii.

  Cum nu s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, factorii responsabili din SNLO şi FNME au reuşit cu greu să afle motivul pentru care cele două ordonanţe de urgenţă nu au ajuns în atenţia celor care ar fi trebuit să le aprobe. Dezamăgit, directorul general al SNLO, Daniel Burlan a declarat că ordonanţa privind concediul de aşteptare a fost semnată de Ministrul Botiş şi că „se aşteaptă ca în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare să se supună dezbaterii”. În aceste condiţii, până va fi promovată ordonanţa ce priveşte concediul de aşteptare, act normativ de care depinde soarta a peste 700 de mineri şi energeticieni, nu se poate face altceva decât să se aştepte”. Directorul Resurse Umane din cadrul SNLO, Constantin Lăzăroiu a precizat că „ordonanţa privind concediul de aşteptare se referă la toate categoriile de salariaţi din ţară. Până va fi aprobată, oamenii vin la lucru în mod normal”. La ordonanţa de reeşalonare a datoriilor, aici lucrurile sunt mai complicate în sensul că textul normativ ar fi trebuit să fie supus aprobării în şedinţa de Guvern de miercuri, 9 martie. „Ar fi trebuit să intre în şedinţă ordonanţa de reşalonare, nu ştiu de ce nu a intrat”, a mai precizat Daniel Burlan. Şi în cazul acestui act normativ, conducerea SNLO este îngrijorată. Fiecare zi de întârziere a promovării ordonanţei de urgenţă privind reeşalonarea datoriilor, înseamnă pentru SNLO dobânzi şi penalităţi întârziere, lucru pe care se pare că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu îl prea ştiu sau dacă îl ştiu nu îl iau în calcul, pentru a urgenta aprobarea.

  Mezinca : „fiecare zi de întârziere costă”

  În prezent SNLO are de încasat din contractele încheiate peste 400 milioane de lei noi, din care datoriile înregistrate la bugetul de stat se ridică la 380 milioane de lei. Directorul asistent manager, Mircea Mezinca a precizat că „85 de milioane reprezintă penalităţi şi dobânzi de întârziere calculate, fiecare zi de întârziere pe SNLO o costă. Penalitatea pe fiecare zi neplătită este de 0,04% , iar la 90 de zile neplătite procentul creşte. Pentru datoriile la buget neachitate de peste un an de zile, penalitatea este de 0,1% pe zi întârziere”.

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!