spot_img
18.4 C
Târgu Jiu
marți, octombrie 3, 2023
Altele
  AcasăEconomicParlamentar: Angajații CEO se tem de creșterea vârstei de pensionare

  Parlamentar: Angajații CEO se tem de creșterea vârstei de pensionare

  Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) se tem de creșterea vârstei de pensionare. Acest lucru este posibil ca urmare a discuțiilor pe tema modificării Legii pensiilor. Restructurarea Legii pensiilor și a sistemului public de pensii, mai ales din perspectiva eliminării pensiilor speciale, reprezintă unul dintre jaloanele asumate de țara noastră în Planul Național de Redresare și Reziliență.

  Un parlamentar de Gorj este de părere că una dintre temerile angajaților din Complexul Energetic Oltenia, în urma procesului de restructurare a sistemului de pensii și apariția unei noi legi, este aceea că ar putea să dispară Legea 197 și Legea 74, precum și celelalte acte normative care acordă facilități la pensionare angajaților din cadrul Complexului Energetic Oltenia. A fost vehiculată și o astfel de variantă, cel puțin în rândul unora dintre liderii de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO).

  „Principala îngrijorare a angajaților Complexului Energetic Oltenia este ca Legea 197 să dispară după reorganizarea sistemului de pensii și apariația unei noi Legi a pensiilor. Astfel, vârsta de pensionare să crească și la Complexul Energetic Oltenia.”, a menționat Claudiu Manta, deputat de Gorj.

  Măsura reducerii vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor a fost luată pentru a fi rezolvată problema socială, în condițiile în care, din cauza schimbărilor climatice, la nivel mondial s-a luat hotărârea reducerii emisiilor de dioxid de carbon, prin închiderea producției de energie pe bază de cărbune. Problema e că mulți dintre cei care îndeplinesc condițiile ezită să-și depună cererile de pensionare, riscând, însă, să piardă mai mult, dacă intervine o nouă schimbare legislativă.

  Vasile Tivig, membru al Sindicatului Energia din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, a declarat că, la un moment dat, erau vehiculate două variante ale noii legi a pensiilor. Una era cu facilități la pensionare pentru mineri și energeticieni și alta fără.

  „De la ministerul Muncii s-a spus, la un moment dat, că există mai multe variante pentru Legea pensiilor modificată. Au rămas ulterior două proiecte. Ni s-a spus și nouă că unul era cu facilități pentru mineri și energeticieni și altul fără niciun fel de facilitate, precum Legea 197, care reduce vârsta de pensionare cu 13 ani pentru mineri și energeticieni.”, a declarat Vasile Tivig, sindicalist la Complexul Energetic Oltenia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: