spot_img
4.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicPlanul de restructurare al CEO intră în etapa finală

    Planul de restructurare al CEO intră în etapa finală

    Planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) intră în faza finală, la notificarea Comisiei Europene.

    CE Oltenia a fost invitat de Comisia Europeană să declanșeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a Planului de restructurare și decarbonare, document care a fost transmis la Bruxelles pe 31 august 2020.

    Reprezentanții CE Oltenia au comunicat o serie de clarificări legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finanțare bancară.

    „Am arătat partenerilor de dialog de la Bruxelles că sursa noastră principală de venituri este vânzarea de energie electrică și am oferit explicații despre strategia de vânzare. Comisia a mai vrut să știe de ce contractele CEO sunt anuale și nu multianuale și le-am explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauza legislației din România. Această legislație specifică domeniului este în curs de modificare și se va încheia la începutul anului viitor. Sigur, acestea sunt întrebări firești, mai ales că este un Plan complex care se întinde pe 5 ani și care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeană va continua și în perioada de notificare, iar eu și echipa mea suntem pregătiți să răspundem și să clarificăm orice întrebare venită de la Bruxelles”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

    CEO, al doilea jucător de pe piața de energie

    Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piața locală a energiei electrice, cu o cotă de piață de 22%.

    „În contextul politicilor europene actuale de decarbonare, care au drept rezultat utilizarea din ce în ce mai redusă a combustibililor fosili și mai ales a cărbunelui, implementarea Planului de dezvoltare și decarbonare al CE Oltenia are un rol deosebit în direcțiile strategice de dezvoltare a sectorului energetic, în vederea realizării unei tranziții realiste și sustenabile către o producție de energie electrică cu emisii cât mai reduse de carbon, în speță, transferul de la capacitățile pe cărbune la cele pe gaze naturale și surse regenerabile de energie. Acesta reprezintă un proiect de investiții prioritar în strategia energetică întrucât generează un impact pozitiv asupra emisiilor de CO2 în producerea de energie electrică și contribuie la asigurarea securității energetice și reducerea dependenței de resursele energetice externe”, se arată în Strategia Energetică a României.

    Planul de restructurare, gândit pe cinci ani

    Planul de restructurare a fost conceput pe o perioadă de cinci ani și menținerea pe piață a CEO va menține un echilibru pe piața de energie

    „Menținerea CE Oltenia în sistemul energetic național este esențială, printre altele, pentru evitarea sincopelor în alimentarea cu energie electrică și pentru menținerea prețului energiei electrice în limite rezonabile.

    Planul de restructurare și decarbonare a CE Oltenia a fost gândit și structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operațiunilor și trecerea la resurse regenerabile și mai puțin poluante“, se arată într-un comunicat al CEO.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: