spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomicPrimăria Bustuchin va avea propriul parc fotovoltaic și va deveni independentă energetic

    Primăria Bustuchin va avea propriul parc fotovoltaic și va deveni independentă energetic

    Comuna Bustuchin va deveni independentă din punct de vedere energetic. Administrația publică va semna pe data de 19 septembrie un contract de împrumut acordat de către Fondul Român pentru Eficienţa Energiei, pentru înființarea unui parc fotovoltaic. Primarul localității, Ion Ciocea, spune că parcul fotovoltaic va funcționa în prima parte a anului viitor: „Am obținut acordul Ministerului Finanțelor și de la 1 ianuarie vor începe lucrările pentru a-mi asigura independența energetică. Investiția se ridică la suma de 363.000 de dolari”.

    Primăria Bustuchin va vinde energie electrică

    Primarul Ion Ciocea și-a făcut planurile cu privire la plata împrumutului. Banii trebuie returnați într-o perioadă de 84 de luni, cu un termen de grație de 12 luni. Jumătate din producția de energie electrică a parcului fotovoltaic de la Bustuchin va asigura consumul comunei, iar cealaltă jumătate va fi introdusă în sistemul energetic național, pentru care primăria va obține banii necesari pentru plata ratei. Astfel, Primăria Bustuchin nu va mai achita vreun leu pentru energia electrică. „Energia produsă de parcul fotovoltaic va asigura iluminatul public, consumul instituțiilor de pe raza comunei. Vreau să instalez o stație de pompare pentru alimentarea cu apă a localității. De asta m-am și zbătut, pentru că dorința mea este de a-i da cetățeanului cu un leu apa și canalizarea”, a precizat primarul Ion Ciocea. Capacitatea de producție a parcului fotovoltaic este de 400 MW pe an.

    Apel către parlamentari

    Ion Ciocea, primarul localităţii BustuchinPrimarul Ion Ciocea face un apel la parlamentarii de Gorj, pentru modificarea Ordinului nr. 119/2014 al Ministerului Sănătății. „În acest Ordin se spune că nu este voie să facă un parc fotovoltaic la o distanță mai mică de 500 de metri de locuințe, dar tot în ordinul respectiv se menționează că poate fi amenajat dar numai cu un studiu de soluție aprobat de Institutul Național de Sănătate, care înseamnă tot bani. Este foarte dificil să se respecte ordinul pentru că ar însemna costuri enorme introducerea unei rețele doar pentru racordarea parcului”, a mai precizat Ion Ciocea.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: