spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicPrime diminuate! Drepturi eliminate, în 2015!

    Prime diminuate! Drepturi eliminate, în 2015!

    Liderii de sindicat împuterniciţi să reprezinte cele patru federaţii reprezentative la negocierea noului contract colectiv de muncă pe 2015, au plecat dezamăgiţi de la discuţiile avute ieri cu administraţia CE Oltenia, şi asta ca urmare a faptului că noul proiect al Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe 2015 prevede tăierea drastică de prime şi bonusuri, anul fiind fără creşteri salariale. Revoltaţi, liderii de sindicat au declarat că se pregătesc de organizarea acţiunilor de protest.

    Întâlnirea de ieri, avută cu reprezentanţii CE Oltenia, s-a dovedit a fi una dezamăgitoare pentru sindicaliştii ce fac parte din comisia de negociere a noului contract colectiv de muncă pe 2015. Înainte de începerea discuţiilor, managerul colosului energetic, Laurenţiu Ciurel, a declarat mass mediei prezente că: „nu există niciun fel de economie la fondul de salarii”. Acesta a mai susţinut că, în acest nou an, nu vor exista majorări salariale, dar nici scăderi de salarii, însă în schimb a precizat că nu poate garanta acelaşi lucru pentru anumite prime şi bonusuri salariale.

    Tăieri drastice, la facilităţi

    Din prezentarea făcută de reprezentanţii administraţiei către partenerii de dialog social a reieşit clar că eliminarea cheltuielilor este imperativă. Voci sindicale susţin că fondul de salarii pe acest an ar fi fost diminuat cu aproximativ 18% faţă de cel din 2014, fapt realizabil prin eliminarea unor prime şi facilităţi. Astfel, administraţia a propus neacordarea primei de vacanţă, reducerea celor trei prime ocazionale la 300 lei/salariat, acestea urmând a fi acordate sub forma de tichete cadou, diminuarea cheltuielilor cu sporul de fidelitate, în sensul eliminării acestuia de la 1 martie, fapt valabil şi pentru sporul de carieră de la aceeaşi dată. În ceea ce priveşte cheltuielile cu bonusurile, din afara fondului de salarii, acestea vor suporta modificări. Concret, se vor elimina cheltuielile cu biletele de odihnă şi tratament, dar şi cele ce privesc cota de combustibil. Se vor diminua cheltuielile cu ajutoare neimpozabile –deces, boli grave, la mai puţin de jumătate, cheltuielile cu transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă se vor diminua la jumătate, iar cele cu masa caldă privesc solicitări din partea salariaţilor pentru acordare tichetelor de masă. De asemenea, administraţia a mai transmis sindicatelor că se vor acorda vouchere de vacanţă de 1050 lei /salariat. De remarcat este şi faptul că pentru copii minori ai salariaţilor se va acorda câte 100 lei/copil cu ocazia Sfântului Nicolae, iar fiecare salariată va primi cu ocazia Zilei de 8 martie, tot câte 100/angajată. Restul cheltuielilor cu personalul prevăd acordarea de plăţi compensatorii aferente concedierilor colective, respectiv câte zece salarii medii brute /salariat. În prezentarea făcută sindicatelor, o altă măsură ce ar urma a fi luată este şi aceea ce priveşte derularea unui program de întrerupere a activitţăii de exploatare a cărbunelui şi de mentenanţă pentru o perioadă de 30 de zile.

    Reduceri de personal

    În ceea ce priveste salariaţii ce urmează a fi externalizaţi, pentru acest an se are în vedere reducerea numărului de angajaţi cu 2000 de persoane. Astfel, începând cu 1 martie vor fi transferaţi de la UMC Berbeşti către CET Govora 1092 de mineri, în atenţia administraţiei fiind şi un program de concediere colectivă a 908 salariaţi. Din cei 908 mineri, 620 de angajaţi din CEO vor fi concediaţi de la 1 iunie, 240 fiind de la Chiscani, iar 288 de salariaţi vor fi concediaţi de la 1 septembrie. Sindicatele ce au participat la negocieri au plecat dezamăgite de la întâlnirea cu administraţia, motiv pentru care se vor purta discuţii în cadrul federaţiilor, în vederea începerii acţiunilor de protest. FNME a declarat prin liderii de sindicat că vor înainta adresa Primăriei Târgu-Jiu pentru a relua acţiunile de protest suspendate cu ceva timp în urma. Aceştia au mai spus că eliminările şi diminuările de prime şi facilitate au dus la reducerea câştigului mediu de la 26.000 lei la 22.000 lei /salariat.

    Te-ar mai putea interesa

    6 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: