spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicȘefimea din CEO, „arsă” la leafă

    Șefimea din CEO, „arsă” la leafă

    ce-oltenia-bani-headlines

    Măsuri radicale în ceea ce privește remunerațiile celor din structurile superioare ale Complexului Energetic Oltenia. Persoanele care administrează compania riscă să rămână fără lefuri, dacă propunerea făcută de vicepremierul Costin Borc va fi aprobată. Ținta vicepremierului o constituie membrii din Adunările Generale ale Acționarilor din companiile de stat, la „loc de cinste” fiind și Complexul Oltenia, ale căror indemnizații, destul de consistente, ar urma să dispară. Borc susține că, oricum, Consiliile de Administrație sau de Supraveghere, în cazul CEO, precum și AGA erau organisme de conducere în care a fost infiltrată „clientela politică”, doar cu scopul de a crea… rente. Adică, un mod elegant de a spune că se făcea trafic de influență, pentru strângerea de bani pentru diferite formațiuni politice. „Întreprinderile de stat erau vaci de muls”, a spus Borc.

     

     

    Vicepremierul Costin Borc a lansat o serie de afirmații extrem de grave cu privire la companiile de stat din România, în primele trei enumerate de acesta aflându-se și Complexul Energetic Oltenia. Potrivit lui Borc, întreprinderile de stat au fost, cel puțin pentru reprezentanții din Consiliile de Administrație sau Adunările Generale ale Acționarilor, doar niște „vaci de muls”, care generau „rente”, un mod elegant de a descrie șpăgile, am putea spune. Borc a afirmat, pentru Digi 24, că societățile de stat erau căpușate din toate părțile prin contracte cu dedicație sau prin acordarea de comisioane exorbitante celor care făceau parte din structurile de conducere, în speță AGA, Consilii de Administrație sau Consilii de Supraveghere, pentru companiile ce funcționează în sistem dualist.

     

    „Nu s-a dorit decât crearea de rente”

    costin borc

    Vicepremierul a mai precizat că, din cauza acestei „preocupări”, respectiv crearea de rente, companiile de stat nu funcționează așa cum trebuie, dând exemplu atât Tarom, compania de transport aerian cât și cele două complexuri energetice Turceni și Hunedoara. „Întreprinderile de stat erau vaci de muls. Firmele erau puse să lucreze cu aceste vaci de muls, să extragă rente. Pe de o parte, extrăgeam rente prin contracte de achiziții, pe de alta, prin Consiliile de Administrație și AGA. Tarom nu merge, Hunedoara (n.r.: Complexul Hunedoara) nu merge, CEO – ul nu merge, Oltchim-ul n-a mers. Nu s-a dorit decât crearea de rente”, a spus Borc.

     

    Se umblă la indemnizații

    Vicepremierul a spus că, în aceste condiții, prima măsură este aceea de a elimina indemnizațiile celor care sunt în AGA la companiile de stat. Mai mult, afirmă că, oricum, unii erau plătiți degeaba, pentru că nu treceau pe la ședințe niciodată și, mai grav, făceau parte din „clientela de partid”, fiind trimiși acolo pe filieră politică. „Am propus și am discutat: AGA nu se mai plătește, la nicio companie de stat. Am văzut o cifră, undeva, unde se menționa o indemnizație de 24.000 de lei pe an în AGA. Oamenii au fost numiți, dar nu treceau pe acolo niciodată. Sunt salarii în plus la salariul de bază. Clientela de partid”, a mai spus vicepremierul.

     

    Indemnizații de peste 200.000 de lei la CEO

     

    În cazul în care propunerea vicepremierului va fi aprobată, patru reprezentanți în AGA ai Complexului Oltenia ar urma să rămână fără lefurile destul de generoase primite pentru că fac parte din această structură. La producătorul de energie, conform reglementărilor legale din 2013, date de Guvernul Ponta, indemnizația primită de un membru AGA este de 25% din salariul directorului general. Ori, după câte se știe, indemnizația managerului CEO este de vreo 4.600 de euro lunar, ceea ce înseamnă cam 1.000 de euro, adică 4.500 de lei indemnizație pentru unul din cei patru reprezentanți ai Acționariatului. Nu este greu de calculat că, într-un an, doar pentru un „briefing” lunar, cei patru membri AGA tocau peste 200.000 de lei din bugetul de salarii. Deocamdată, însă, este vorba doar de o propunere care nu se știe însă dacă se va materializa sau nu.

    Mihai Popescu

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: