spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicȘi cu CEO pe locul al doilea, România tot importă energie

    Și cu CEO pe locul al doilea, România tot importă energie

    Complexul Energetic Oltenia (CEO) a urcat pe locul al doilea în rândul producătorilor de energie electrică din țara noastră. Acest lucru înseamnă un procent de 22% din totalul energiei electrice produse în România și o producție medie de 1.400 – 1.500 de MWh. Totuși, deși producția crește, România importă energie electrică.

    În momentul de față, CEO are în funcțiune toate termocentralele din județele Gorj și Dolj. Sunt pornite 6 grupuri energetice, la Termocentralele Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova.

    La Termocentrala de la Rovinari sunt în funcțiune două grupuri energetice. Este vorba de grupurile energetice numerele 4 și 6. La Sucursala Electrocentrale de la Turceni sunt pornite grupurile energetice numerele 4 și 7. La Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița este funcțional grupul energetic numărul 7, iar la Termocentrala Craiova 2 grupul energetic numărul 1. Producția medie de energie la nivelul Complexului Energetic Oltenia este de 1.300 de MWh, iar livrările trec de 1.100 – 1.200 MWh. Diferența este folosită pentru consumul propriu.

    Complexul Energetic Oltenia asigură 95% din producția de energie pe bază de cărbune la nivel național și este pe locul al doilea după Hidroelectrica, la producția de energie pe țară. Hidrocentralele au trecut de 2.100 de MWh. Totuși, chiar și în aceste condiții, țara noastră este nevoită să importe, în anumite intervale orare, între 700 și 1.000 de MWh.

    Specialiștii se întreabă ce se va întâmpla, în momentul în care Complexul Energetic Oltenia va începe să închidă cariere miniere și grupuri energetice. Din acest motiv și sindicatele și anumite partide solicită public amânarea implementării Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Deocamdată, Ministerul Energiei ezită să ia o decizie în acest sens, cu toate că reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că statele pot folosi grupurile pe cărbune, în contextul crizei energetice și a războiului din Ucraina. Inclusiv secretarul de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, care a activat mulți ani în CEO, a cerut amânarea implementării Planului de restructurare. Momentan, fără ecou la vârful Ministerului Energiei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: