spot_img
3.5 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 11, 2023
Altele
  AcasăEconomicCu sindicaliştii pe cap, Ciobotărică promite că le rezolvă astăzi din cerinţe

  Cu sindicaliştii pe cap, Ciobotărică promite că le rezolvă astăzi din cerinţe

  Zeci de sindicaliști din zona Rovinari ce aparţin Federaţiei Naţionale Mine Energie au protestat, ieri dimineață, la Termocentrala Rovinari, nemulţumiţi că administraţia Complexului Energetic Oltenia nu le plăteşte integral programul de noapte. Sindicaliştii şi-au mai amintit şi de neechilibrarea claselor salariale, dar şi de faptul că au fost trimişi acasă în şomaj tehnic. Ieri după amiază, liderii sindicali ai FNME din zona Rovinari au decis, însă, să vină la Târgu-Jiu pentru a-i cere socoteală managerului interimar al CEO, Laurenţiu Ciobotărică, privind lipsa acestuia de reacţie la protestul spontan izbucnit ieri dimineaţă la Sucursala Electrocentrale Rovinari. Aceştia sunt supăraţi că Ciobotărică nu a trimis niciun delegat la Rovinari pentru a sta de vorbă cu ei şi pentru a le asculta nemulţumirile.

  protest-rovinari-1protest-rovinari-4

  Peste 20 de sindicaliști au protestat ieri dimineață, în fața Termocentralei de la Rovinari, nemulțumiți de reducerea bugetului pentru plata sporului de noapte. Administrația a decis să plătească doar 7 ore lucrate noaptea, în loc de 8. Manu Tomescu, lider în cadrul Sindicatului Energia Rovinari, a declarat că protestatarii au discutat cu șeful Termocentralei, Ion Pisc, și așteaptă ca la Rovinari să sosească o delegație din partea Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Numai că, managerul interimar al CEO, Laurenţiu Ciobotărică, nu a trimis la Rovinari niciun delegat al Directoratului care să stea de vorbă cu sindicaliştii. Aşa că, protestatarii s-au decis să vină ei la Târgu-Jiu, la sediul unde lucrează directorii companiei. „Directoratul, administraţia nu s-a ţinut de promisiune cu ora de noapte. Când s-a semnat acel adiţional s-a promis că se corectează că administraţia să plătească doar şapte ore pe noapte cu 25%, cu clasele de salarizare şi cu şomajul tehnic. Cu clasele de salarizare ştiţi foarte bine că trebuia să se facă acea echilibrare ca să primească şi colegii noştri cu salarii mici acele clase. Mă refer la colegii care nu au avut pile să primească clase salariale şi au trecut aproape şase luni şi nu s-a făcut nimic de când au luat colegii din SMEO şi ai noştri nici până acum nu au primit. Domnul director de termocentrală Pisc a venit şi a stat de vorbă cu noi şi i-am adus la cunoştinţă cele trei revendicări pe care le avem”, a declarat Manu Tomescu la Radio Omega.

  protest-rovinari-3protest-rovinari-2

  Promisiuni

  Managerul interimar al CEO a accepta să stea la discuţii cu sindicaliştii din FNME, veniţi ieri după amiază de la Rovinari, special la Târgu-Jiu, la biroul acestuia. Laurenţiu Ciobotărică le-a promis sindicaliştilor supăraţi că va încerca să plătească toate orele de noate, această problemă urmând a fi reluată în comisia mixtă de astăzi dintre sindicate- administraţie. Cele două părţi se întâlnesc, astăzi, începând cu ora 14:00, comisia mixtă fiind aşteptată cu mult interes de sindicatele din FNME. De asemenea, managerul interimar le-a spus celor din FNME că analiza începută anul trecut, privind modul de acordare a claselor salariale, este aproape de final, însă, nu a spus prin ce modalitate salariaţii care au primit pe nedrept clase în plus vor înapoia şi banii. De asemenea, şeful interimar al CEO le-a transmis celor nemulţumiţi că nu are alte soluţii pentru a evita trimiterea minerilor în şomaj tehnic, prin rotaţie. Scăderea cererii de energie are cauză în alte părţi, le-a mai spus Ciobotărică, acesta îndrumându-i pe protestatari să caute explicaţii la ANRE şi la parlamentari.

  Directoarea de RU, denigrată

  Pe de altă parte, Liderii Federației Naționale Mine Energie, prin vocea vicepreședintelui Constantin Mitrescu, au anunțat că intenționează să organizeze proteste în perioada următoare și la Târgu-Jiu. Aceștia nu exclud varianta de a intra în grevă, după ce salariații companiei energetice au fost plătiți 7 ore și nu 8 pe timpul nopții. De asemenea, Constantin Mitrescu, vicepreședintele Federației Naționale Mine-Energie spune că organizația sindicală este nemulțumită și de faptul că Direcția de Resurse Umane este condusă în prezent de către un director care nu cunoaște legislația în domeniu. Mitrescu face referire la Petra Patricia Pătrașcu pe care o acuză de întârzierea nejustificată a corectării inechităţilor salariale făcute de fosta administrație a CEO, dar și de faptul că nu a găsit modalitatea corectă de calcul a sporului de noapte pentru salariații CEO. „E sfidare pe faţă! E bătaie de joc! Atunci când atingi direct salariaţii şi nu plăteşte conform CCM şi nu le plăteşti oamenilor drepturile, chestiile astea sunt inerente. L-am chemat pe directorul Ciobotărică să vină la Termocentrala Rovinari să vină cu directoarea de la Resurse Umane, care se pare că ea este principalul artizan al acestei nedreptăţi. Nu cunoaşte legea, este o habarnistă, în opinia noastră. Nu ştie ce e aia o termocentrală sau ce e o carieră. I-am propus lui Ciobotărică să îi închirieze un elicopter să o ducă şi pe ea să vadă termocentrala, măcar de sus să o vadă. Dacă a fost trimită de la Bucureşti credeam că ea cunoaşte legea. În faţa mea a roşit toată când susţinea o aberaţie şi i-am demonstrate că susţine aberaţii cu legea în faţă. Nu ştie nimic! Nu ştiu cine a paraşutat-o pe aici şi ce scopuri urmăreşte. Avem puţini jurişti sau oameni care lucrează la Resurse Umane şi care să aibă aşa de puţine cunoştinţe”, crede Mitrescu despre directoarea Petra Pătraşcu de la Resurse Umane.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: