spot_img
22.5 C
Târgu Jiu
marți, octombrie 3, 2023
Altele
  AcasăEconomicSindicatele din CEO, așteptări mari de la noul ministru al Muncii

  Sindicatele din CEO, așteptări mari de la noul ministru al Muncii

  Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia își pun toate speranțele în noul ministrul al Muncii pentru modificarea Legii 197 din 2021 care introduce condiții speciale de muncă pentru salariații din sectorul de producție. Legea este în vigoare din luna august, însă nu se aplică în totalitate. Din această cauză, angajații Complexului Energetic Oltenia nu pot să iasă la pensie cu toate că îndeplinesc toate condițiile prevăzute în actul normativ. Legea nu este luată în considerare de către casele de pensii, ai căror funcționari susțin că aceasta nu se poate aplica retroactiv, în lipsa unei prevederi exprese legat de acest lucru.

  Cea mai rapidă cale de modificare a Legii privind condițiile speciale de muncă în companiile energetice este o Ordonanță de Urgență. Ministerul care poate să elaboreze un proiect în acest sens este cel al Muncii, condus în momentul de față de Marius Budăi, reprezentant al PSD. De altfel, deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj, a anunțat că va face lobby pe lângă noua conducere a ministerului pentru elaborarea în regim de urgență a unei ordonanțe care să modifice Legea 197 din 2021, intrată în vigoare din data de 18 august.

  Dacă va fi operată modificarea respectivă și legea se va aplica retroactiv, în jur de 3000 – 3500 de mineri și în special energeticieni se vor încadra la pensionare. Cele trei condiții pentru ieșirea la pensie sunt: vârsta de 52 de ani, vechimea de 25 de ani în domeniul minier sau energetic și un stagiu minim de cotizare de 30 de ani. Dacă legea va fi aplicată de către casele de pensii Complexul Energetic Oltenia își va reduce semnificativ numărul de angajați, în lunile următoare.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: