spot_img
27.5 C
Târgu Jiu
joi, iulie 25, 2024
Altele
  AcasăEconomicSindicatele, nemulțumite de trecerea grupurilor energetice în conservare pentru 3 ani

  Sindicatele, nemulțumite de trecerea grupurilor energetice în conservare pentru 3 ani

  Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia sunt nemulțumite de trecerea grupurilor pe cărbune în conservare în loc de rezervă tehnică. Măsura a fost luată de către Guvern, prin amendarea Legii decarbonării cu o Ordonanță de Urgență. În Legea decarbonării era menționată trecerea grupurilor pe cărbune în rezervă tehnică, fără a fi menționată perioada.

  Sindicatele nu sunt de acord cu trecerea grupurilor în conservare în loc de rezervă tehnică. Vasile Tivig, din cadrul Sindicatului Energia de la Termocentrala Rovinari, este de părere că se va grăbi închiderea grupurilor energetice.

  „Se va grăbi închiderea grupurilor pe bază de cărbune. Este acea condiționare de conservare pentru o perioadă de maximum 3 ani. În perioada aceasta vor putea fi reactivate, însă după trei ani își vor încheia activitatea. Totul a fost făcut pentru acel jalon din PNRR să poată să acceseze încă o tranșă din PNRR.”, a declarat Vasile Tivig, sindicalist din Complexul Energetic Oltenia.

  În Ordonanța adoptată săptămâna trecută de către Guvern este decisă trecerea grupurilor pe cărbune în conservare pe o perioadă de 3 ani. Acestea vor putea să iasă din starea de conservare în decursul celor trei ani, la solicitarea ministrului Energiei, în cazul în care va fi nevoie de energia pe bază de cărbune. După trei ani, grupurile    energetice pe bază de cărbune vor fi închise definitiv. La nivelul Complexului Energetic Oltenia este în curs de implementare un Plan de restructurare și decarbonare care prevede închiderea de cariere miniere și de grupuri energetice. Două dintre acestea, respectiv unul de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, respectiv 3 și al doilea de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni, respectiv 7, erau programate pentru închidere până la finalul anului 2022. Alte grupuri energetice urmează să fie închide până în 2025. Prin urmare, teoretic, societatea va mai rămâne cu două grupuri energetice până în 2030 – 2032 când România și-a propus să renunțe complet la energia pe bază de cărbune.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!