spot_img
33.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iulie 13, 2024
Altele
  AcasăEconomicUn secretar de stat susține că proiectele CEO sunt întârziate cu 2...

  Un secretar de stat susține că proiectele CEO sunt întârziate cu 2 ani 

  Un secretar de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, susține că proiectele Complexului Energetic Oltenia sunt foarte întârziate în ceea ce privește implementarea. Întârzierea comunicată oficial chiar de Complexul Energetic Oltenia este de circa un an, însă Constantin Ștefan susține că ar fi în realitate o întârziere de doi ani de zile. Planul de restructurare al CEO ar trebui să fie renegociat de urgență cu specialiștii Comisiei Europene, este de părere secretarul de stat. Acesta îl contrazice pe managerul CEO, Dan Plaveti, ce a declarat, recent, că este vorba de o întârziere de câteva luni. Contextul declarației a fost semnarea contractelor de finanțare pentru 8 parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Turceni.

  „Urmare a afirmațiilor formulate, săptămâna trecută în spațiul public, de către domnul Dan Iulius Plaveti, președintele directoratului CE Oltenia, cum că noile termene de finalizare a capacităților energetice, în speță, grupurile pe gaz de la Turceni (475 MW) și Ișalnița (850 MW) sunt relativ aceleași ca în Planul de Restructurare, cu o întârziere de ”doar câteva luni”, doresc să atrag atenția că SITUAȚIA EXPUSĂ NU CORESPUNDE REALITĂȚII!

  Astfel:

  În raportul de analiză (privind corelarea Planului de Restructurare al CE Oltenia cu PNRR C6 Energie) pe care, personal, l-am elaborat la solicitarea fostului ministru în luna aprilie 2023, pe baza datelor furnizate și de CE Oltenia, a rezultat faptul că termenele asumate inițial (iunie 2026) de punere în funcțiune a noilor capacități energetice au fost modificate și există deja o întârziere #majoră de cel puțin 1 an și jumătate, după cum urmează:

  noul termen pentru cei 475 MW pe gaz la Turceni – decembrie 2027;

  noul termen pentru cei 850 MW pe gaz la Ișalnița – fără dată certă avansată de CE Oltenia.

  Am SEMNALAT fostului ministru Virgil Popescu, la momentul depunerii acestui raport, respectiv luna mai 2023, că este necesară revizuirea și renegocierea Planului de Restructurare și PNRR C6 Energie, având la bază întârzierea implementării proiectelor noi de la CE Oltenia, proiecte strategice și cu impact major în siguranța Sistemului Energetic Național!

  Solicit pe această cale ca la momentul raportării periodice, la 6 luni, a analizei privind stadiul implementării Planului de Restructurare, #conducerea CE Oltenia să dea dovadă de responsabilitate și corectitudine prin respectarea realității, dat fiind faptul că, de la momentul redactării raportului antemenționat – aprilie 2023 și până în prezent, au mai trecut 3 luni.

  Prin urmare, întârzierea de ”doar câteva luni” despre care domnul Plaveti face vorbire, este în realitate, deocamdată, de aprox. 2 ANI, respectiv anul 2028 pentru Turceni, iar pentru Ișalnița nu există un termen asumat și realist.

  Subliniez că din discuțiile purtate cu factorii decidenți, în baza analizei efectuate, se arată disponibilitatea de a efectua pașii necesari către Comisia Europeană pentru decalarea Planului de Restructurare al CE Oltenia și renegocierea PNRR C6 Energie, având ca justificare inclusiv întârzierea termenelor de punere în funcțiune a noilor capacități de producție.

  Țin să AVERTIZEZ conducerea CE Oltenia că dacă, prin raportarea către Comisia Europeană a stadiului implementării Planului de Restructurare, va furniza date NEREALE despre termenele de punere în funcțiune a noilor proiecte, altfel de cum au fost expuse în raportul de analiză din mai 2023, VA PERICLITA șansa Guvernului de a iniția negocierile cu Comisia Europeană în scopul revizuirii Planului de Restructurare al CE Oltenia, și stopării închiderii actualelor grupuri energetice pe cărbune, cel puțin până la punerea în funcțiune a noilor capacități energetice pe gaz. Cred cu tărie că grupurile energetice pe cărbune trebuie sa fie folosite în continuare luând exemplul Germaniei, Bulgariei și altor state europene care au apelat la aceste capacități pentru ieșirea din criză și relansarea economiei.

  Important! Nu trebuie pierdut din vedere faptul că declararea NEREALĂ a termenelor de punere în funcțiune va avea implicații majore atât asupra asigurării securității Sistemului Energetic Național cât și asupra pierderii locurilor de muncă din CE Oltenia cauzate de închiderea grupurilor energetice pe cărbune fără a pune altceva în loc, practic fară o alternativă care să își dovedească viabilitatea atât din punct de vedere economico- financiar cât și tehnologic.”, conform lui Constantin Ștefan, fost director în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!