spot_img
22.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iunie 3, 2023
Altele
  AcasăEducatieDorințele elevilor dintr-un sat gorjean: „Doamnele profesoare să nu mai țipe și...

  Dorințele elevilor dintr-un sat gorjean: „Doamnele profesoare să nu mai țipe și să ne explice lecțiile în totalitate“


  Elevii din satul Ceauru, comuna Bălești, au întocmit Manifestul Elevului, care urmează să fie înaintat autorităților locale. Această acțiune face parte dintr-un proiect desfășurat de Asociația „Docuart“.

  Elevii au mărturisit că și-ar dori ca profesorii să nu mai țipe la ei și să aibă clase cu mobilier nou: „Mi-aș dori ca în clasă să fie mobilier nou și săpun la baie”; „Mi-ar plăcea ca doamna să nu mai facă diferențe între noi” „Mi-aș dori o școală modernă, în care iarna să fie cald; „Profesorul perfect ar trebui să ne explice calm lecțiile, iar dacă nu înțelegem, să ne ajute”.
  Un alt elev a spus că își dorește ca profesoarele să nu mai țipe: „Mi-aș dori ca doamnele profesoare să nu mai țipe și să ne explice lecțiile în totalitate. Și să nu ne mai jignească”.

  Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 20 de luni

  „Proiectul de intervenție socio-culturală CONGRUENT, derulat de Asociația Docuart în parteneriat cu Școala Gimnazială „Antonie Mogos” din sat Ceauru, comuna Balești, județul Gorj, a fost dedicat copiilor și adulților din comunitatea interetnică din satul Ceauru, județul Gorj, a avut ca scop îmbunătățirea relației dintre cei trei mari actori ai procesului educațional: profesori, copii și părinți. În 20 de luni, dintre care 12 în plină pandemie, Docuart a implementat împreună cu experții săi programe de: psiho-educație pentru părinți (parenting), de combatere a bullying-ului prin cinematerapie, de educație financiară pentru elevi, de competențe antreprenoriale pentru adulți, de mentorat prin activități non-formale, de psiho-terapie pentru copiii dezavantajați“, se arată într-un comunicat de presă al asociației.


  Daniela Apostol, inițiatoarea proiectului CONGRUENT și președintele Asociației Docuart, a spus că aproape 600 de elevi au fost incluși în proiect: „Au fost 20 de luni foarte intense, dar credem noi cu rezultate palpabile și … copii fericiți. Noi spunem că jumatate din acel număr statistic din Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Bălești 2015-2020, adică «589 de copii școlari», s-au transformat în persoane reale pentru noi, pe care am ajuns să le îndrăgim și de care am fost, într-o multitudine de situații, impresionați și emoționați”.

  Ce își doresc cetățenii din Ceauru

  Manifestul Elevului și propunerile cetățenilor din Ceauru vor fi înmânate primarului comunei Bălești. „Oamenii din comunitate își doresc mai multă liniște, mai multă promptitudine din partea autoritatilor, să fie ascultați și creditați, să fie chemați la ședințe, să li se ceară părerea, să nu mai fie intervievați doar înainte de alegeri, comunitatea să fie mai închegată, unită. Oamenii din grupul vulnerabil își doresc niște întâlniri reale și oneste, programe de combaterea abandonului școlar, programe de combatere a sărăciei, nu doar intervenții punctuale care nu rezolvă cauza.
  Elevii își doresc școală renovată, curățenie pe străzi, activități în weekend pentru vârsta lor, locuri de joacă curate, cu tobogane și coșuri de baschet, pistă pentru biciclete, cinematograf, sală de fitness, (…)“, se mai precizează în comunicatul Docuart.
  Experții atrași în proiectul CONGRUENT au folosit metodologii cum ar fi: cinematerapie, exerciții individuale și de grup, dezbateri, jocuri de rol cu impact motivațional, ateliere educaționale, ateliere de realizare scenarii, servicii psiho-terapeutice, mentorat, training, consiliere, consultanță.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: