spot_img
Altele
  AcasăEvenimentCele mai grave cazuri de copii atacați de câini! Și Gorjul este...

  Cele mai grave cazuri de copii atacați de câini! Și Gorjul este pe listă

  caini comunitari 2În ultimii câțiva ani, cazurile în care atacurile câinilor comunitari s-au soldat cu moartea sau rănirea gravă a victimelor au fost numeroase în România. Numai pe parcursul anului 2013, peste 20.000 de persoane au fost mușcate de câini, cele mai multe victime înregistrându-se în București (9.760), Dolj (2.089), Constanța (1.293) și Brăila (1.229). În Gorj, anual sute de persoane ajung la spital după ce au fost mușcate de câinii comunitari.

  Câteva sute de gorjeni ajung anual la spital pentru a se vaccina antirabic după ce sunt mușcați de câinii comunitari sau chiar și de cei din gospodării. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, majoritatea sunt mușcați de câinii sau pisicile comunitare. Luna trecută, o fetiță din Târgu-Jiu a trecut prin șocul vieții, după ce a fost desfigurată de un câine maidanez, chiar lângă blocul unde copilul locuiește. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj s-a autosesizat în acest caz şi a început o verificare. În primăvara lui 2016, doi elevi din Motru au fost mușcați de câini chiar în curtea școlii. Apoi, în vara anului trecut, interpreta de muzică populară Beatrice Băndoiu a fost mușcată în zona feței de un câine comunitar. Tânăra se afla în București, într-un parc. Acum, din fericire, Beatrice Băndoiu și-a revenit după trauma suferită. Data de 18 aprilie 2013 va rămâne în memeoria multora, căci atunci cadrele medicale de la Spitalul Cărbunești au găsit în curtea unității medicale cadavrul unui nou născut. Fusese mâncat de câinii comunitari! „Cadavrul unui bebeluș mâncat pe jumătate de câini a fost descoperit de către cadrele medicale ale Spitalului Orășenesc din Târgu-Cărbunești în aprilie 2013. Nou-născutul fusese abandonat de mama sa, fiind găsit lângă mai multe coșuri de gunoi și fusese mâncat de maidanezi, de la brâu în jos. Poliția a investigat cazul”, scria presa vremii.

  Măsuri ce ar putea fi adoptate

  caini-bantaAutorităţile locale şi judeţene nu au găsit în ultimii anii nicio soluție clară. Când vine vorba despre rezolvarea problemei câinilor comunitari, mulți ridică din umeri și găsesc scuze. Statistica arată că în Gorj există aproximativ 90.000 de câini, dintre care doar 30.000 sunt microcipaţi. „Fără sterilizarea tuturor câinilor fără drept de montă, înregistrarea tuturor câinilor, verificarea crescătorilor și comercianților de câini și pedepsirea abandonului, acest fenomen nu va fi stopat. Câinii nu răsar din pământ și nici nu cad din cer. Astfel de evenimente nefericite vor mai exista din păcate și este vina oamenilor”, spun târgujienii. Este, într-adevăr, greu să stopezi fenomenul câinilor fără stăpân care stau pe străzi, căci lunar sute de câini sunt aduşi din mediul rural şi abandonaţi pe lângă ghenele de gunoi. La aceştia se adaugă şi căţeii nedoriţi de stăpânii din municipiul Târgu-Jiu. Probleme nu sunt doar în municipiul-capitală de județ, ci în mai toate orașele din Gorj. Persoanele care au ghinionul să fie mușcate de maidanezi, trebuie să meargă la spital. „Pacienţii care ajung în situaţia de a fi mușcați și au nevoie fie de vaccin, fie de serul antirabic, sau de ambele, vin în contact cu animalele în cele mai diverse situaţii, iar contactul cu animalele sălbatice are cel mai mare potenţial de pericol. Hotărâtor este însă momentul în care se prezintă la medic”, spun specialiștii din SJU.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: