spot_img
17.7 C
Târgu Jiu
luni, iunie 17, 2024
Altele
  AcasăEvenimentUrcatul oilor la munte, de la Novaci, cu mulți politicieni!

  Urcatul oilor la munte, de la Novaci, cu mulți politicieni!

  Nenumărați politicieni, candidati la alegerile locale, și-au făcut apariția, astazi, la cea de-a LVII-a ediţie a Festivalului Folcloric Păstoresc „Urcatul oilor la munte”, de la Novaci. 

  Lideri de partide, parlamentari sau politicieni locali toți au dat mâna cu cetățenii participanți la această manifestare. Localnicii au fost însă preocupați de frumusețea costumelor populare, de muzica celor 20 de ansambluri participante la eveniment, și mai puțin de politică.

  „Cu această ocazie, novăcenii omagiază ocupaţia de veacuri a strămoşilor, creşterea animalelor, deoarece în zona unde trăiesc, strămoşii lor, localnici sau veniţi de peste munţi, şi-au câştigat existenţa de-a lungul sutelor de ani, crescând animale, cu precădere oi. Toţi au practicat transhumanţa, dar în forme diferite. Cei cu oi mai puţine şi proprietari de pământuri mergeau vara cu turma la munte şi reveneau toamna în sat, la iernat. Ciobanii veniţi de peste munţi, fără terenuri personale, şi-au purtat turmele în cele patru zări: Basarabia, Banat, Bărăgan, sudul Olteniei, Câmpia de Vest etc. şi implicit înapoi spre munte, devenind vestiţi pentru seriozitatea lor de buni păstori, meşteri în preparatul laptelui şi al produselor din carne de oaie. Pentru ei transhumanţa a devenit un obicei cu implicaţii economice, culturale, sociale, demografice si ecologice, ce a determinat exploatarea de noi spatii de păşunat, schimbul de elemente culturale între indivizi şi comunităţi, stabilirea unor relaţii cu alte localităţi, contribuind astfel la menţinerea unităţii comunităţilor păstoreşti”, se arată în postarea Primăriei Novaci.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!