spot_img
30.4 C
Târgu Jiu
luni, iulie 15, 2024
Altele
  AcasăHeadlinesA murit fostul director al Direcției Județene Gorj

  A murit fostul director al Direcției Județene Gorj

  Dan Neguleasa, fostul director al Direcției Județene Gorj între anii 1971 – 2007, s-a stins din viață.
  „Arhivele Naționale ale României  anunță cu regret încetarea din viaţă a fostului nostru coleg Dan Neguleasa, director al Direcției Județene Gorj între anii 1971 – 2007.
  Sincere condoleanțe familiei!“, este anunțul făcut de către Arhivele Naționale ale României.
  Pasiunea pentru istorie şi-a descoperit-o în liceu, atunci când a avut o profesoară eminentă, care i-a sădit în suflet dragostea pentru această materie. A urmat apoi Facultatea de Istorie la Bucureşti, iar imediat după ce şi-a terminat studiile s-a angajat ca muzeograf la Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu din Târgu-jiu. „Am lucrat la muzeu în 1966 timp de zece luni, când am participat la săpături arheologice pe şantiere şi am cunoscut colecţia de documente a muzeului. Din curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe informaţii despre tezaurul scris al judeţului Gorj, am decis să mă angajez la Direcţia Judeţerană a Arhivelor Naţionale”, spunea Dan Neguleasa, pentru Adevărul.
  A reușit să îmbogăţească fondurile şi colecţiile prin mărirea zestrei arhivistice de la 700 de metri lininari la peste patru mii de metri liniari, prin preluarea de documente de la instituţiile gorjene şi de la colecţionarii particulari.

  A publicat o serie de cărți

  Dan Neguleasa a organizat expoziţii, a participat la simpozioane şi sesiuni ştiinţifice şi a publicat în presa locală şi în reviste de specialitate articole şi studii despre istoria Gorjului. Prima lucrare a publicat-o în anul 1980 şi s-a numit  „Tudor Vladimirescu- Omagiu”. A continuat cu întocmirea micromonografiei Direcţiei Jueţene a Arhivelor Naţionale, apoi a volumului de documente „Contribuţii gorjene în războiul de independenţă” și catalogul de documente inititulat „Învăţământul public gorjean la încerput de drum”.
  „Nicioadată nu am trăit sentimentul că mă plictisesc, deoarece documentele cercetate mi-au adus în faţa ochilor în permanenţă lucruri noi, interesante, ce mi-au permis a cunoaşte istoria aşa cum a fost ea de la sursă, nefiind prelucrată sau scrisă la comandă, aşa cum am găsit-o în multe lucrări de istorie“, mărturisea Dan Neguleasa.
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!