spot_img
24.7 C
Târgu Jiu
marți, septembrie 26, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesCând va fi cea mai tristă zi din acest an. Ce recomandă...

  Când va fi cea mai tristă zi din acest an. Ce recomandă specialiștii pentru a combate depresia

  Data de 17 ianuarie a fost stabilită ca ziua cea mai tristă din acest an (Blue Monday). Specialiștii consideră că luna ianuarie este cea mai „depresivă” a anului.

  Depresia este una dintre cele mai des întâlnite probleme ale omului modern. „În prima jumătate a vieţii, depresia afectează 25% dintre femei şi 12% dintre bărbati, indiferent de zona geografică şi culturală, datorită diferenţelor hormonale, efectelor pe care naşterile le au asupra femeilor, modelelor comportamentale învăţate în familie şi societate. După vârsta de 50 de ani, depresia apare în mod egal la ambele sexe, dar frecvenţa depresiei creşte la vârstnici. Primul episod depresiv apare, de regulă, între 20 şi 50 de ani, adesea el fiind urmat şi de altele de-a lungul vieţii“, arată medicul neurolog Cristina Căliman, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă  Târgu-Jiu.

   

  Factori sociali şi afectivi care declanşează depresia

   

  Riscul apariţiei depresiei este de două-trei ori mai crescut la rudele de gradul I ale pacientilor depresivi.

  „Dincolo de predispoziţia genetică există şi o serie de factori sociali şi afectivi care declanşează depresia: pierderea unui părinte la vârste fragede, pierderea partenerului de viaţă sau a copiilor, pierderea locului de muncă, eşecul şcolar, sentimental sau financiar“, mai arată medicul neurolog.

   

  Forme de depresie

   

  Depresia, la ambele sexe, poate avea următoarele manifestări: dispariţia  interesului şi a plăcerii, tulburări ale apetitului alimentar, greutăţi de concentrare, lipsa respectului de sine, tristeţe marcată, tulburari ale somnului, anxietate, stări de apatie sau agitație, lipsă de iniţiativa şi, în cazuri extreme, planuri de sinucidere.

  „Există şi forme de depresie specifice: depresia post-partum- o formă de depresie care apare la femeile ce tocmai au născut şi care, de obicei, evoluează favorabil, remiţându-se în majoritatea cazurilor; depresia de doliu – apare la 2-3 săptămâni după decesul persoanei apropiate şi se remite în aproximativ 2-3 luni. În situaţia în care se prelungeşte peste 6 luni este catalogată ca fiind „doliu patologic; depresia cauzată de o boală somatică (exemplu: boli endocrine sau tratamente cu medicaţie având efecte ca adverse instalarea depresiei -Interferonul); depresia de pensionare – depresia omului activ care, dintr-o dată, se simte inutil şi bătran şi Depresia de involuţie – apare la oamenii bătrâni şi, de multe ori, poate fi confundată cu demenţa şi tratată greşit“, a mai precizat medicul Cristina Căliman.

   

  Depresia poate să reapară

   

  Persoana afectată de depresie trebuie tratată medicamentos şi să beneficieze de psihoterapie, dar şi  de supraveghere şi susţinută de familie şi prieteni.

  Din nefericire, depresia este o afecţiune care prezintă un risc de recurenţă. „După un prim episod depresiv, riscul de recurenţă este de 50%, după 2 episoade creşte spre 90%, iar după mai multe episoade devine peste 90%. Deoarece este o boală care poate distruge relaţiile familiale şi sociale ale pacientului şi care, uneori, se poate finaliza chiar prin sinucidere, este obligatoriu ca acestei patologii să i se acorde atenţie maximă de către medic şi anturajul pacientului“, a mai prezentat medicul neurolog.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: