spot_img
24.7 C
Târgu Jiu
marți, septembrie 26, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesCe faci dacă ești mușcat de șarpe

  Ce faci dacă ești mușcat de șarpe

  Medicii avertizează că, în această perioadă, există riscul să apară cazuri de pacienți mușcați de șerpi. Fiind cald, șerpii ies şi se odihnesc la soare, astfel că trebuie să avem grijă, atunci când mergem la iarbă verde sau în drumeții, sau chiar și la muncile agricole. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin!

  Un șarpe va mușca uneori în autoapărare, dacă este deranjat sau provocat. Majoritatea mușcăturilor de șarpe apar atunci când cineva pășește accidental pe un șarpe, în timp ce se plimbă în mediul rural, pădure sau în alte locuri.

  Veninul șerpilor se împarte în două categorii largi care, deseori, se întrepătrund: hemotoxice și neurotoxice.

  „Veninul hemotoxic afectează sângele și organele, cauzând degradarea acestora și inflamarea corpului. Mușcăturile cu venin hemotoxic sunt cele mai dureroase, deoarece țesuturile încep să moară.

  Așa cum sugerează și numele, veninul neurotoxic afectează sistemul nervos, iar inocularea acestuia duce de la crize și până la deces. Mușcăturile cu venin neurotoxic sunt cele mai letale“, precizează medicul Cristina Cornoiu, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

  Ce măsuri trebuie aplicate

  Unii șerpi sunt veninoși și pot injecta veninuri care conțin toxine, iar o mușcătură de la un șarpe veninos este o urgență medicală, deoarece poate fi mortală, dacă nu este tratată rapid.

  Medicul Cristina Cornoiu ne oferă câteva sfaturi despre ce măsuri trebuie aplicate dacă am fost mușcați de un șarpe:

  – să rămânem calmi și nu intrăm în panică – de obicei mușcăturile de șarpe nu sunt grave și sunt rareori mortale

  – să încercăm să ne amintim forma, dimensiunea și culoarea șarpelui

  – să menținem partea corpului care a fost mușcată cât mai imobilă pentru a preveni răspândirea veninului în corp

  – să îndepărtăm bijuteriile și ceasurile de la membrul mușcat, deoarece acestea ar putea tăia pielea dacă membrul se tumefiază

  – să solicităm asistență medicală imediată.

  Ce să nu faci

  De asemenea, medicul de la spitalul din Târgu Jiu spune că, în niciun caz, nu trebuie să aplicăm următoarele metode:

  – să încercăm să sugem veninul din mușcătură

  – să încercăm să tăiem veninul din mușcătură sau să o facem să sângereze

  – să frecăm orice în rană sau să aplicăm gheață, căldură sau substanțe chimice

  – să punem ceva în jurul membrului mușcat pentru a opri răspândirea veninului (cum ar fi o bandă de presiune strânsă, turniquet sau ligatură), deoarece nu va ajuta și poate provoca tumefierea sau agravarea; de asemenea, ar putea deteriora membrele, ceea ce duce la necesitatea amputației

  – să încercăm să prindem sau să omorâm șarpele.

  De urgență, la spital

  Dacă ne aflăm într-o zonă în care se găsesc șerpi veninoși, trebuie să purtăm cizme și pantaloni lungi și nu este indicat să punem mâna într-o gaură, sau între roci. Majoritatea șerpilor se lovesc doar de ținte în mișcare, așa că șarpele va scăpa fără să ne facă rău dacă rămânem calmi.
  „Persoanele mușcate de șarpe ar trebui să meargă la cel mai apropiat centru de primiri urgențe, deoarece semnele că veninul a fost injectat s-ar putea să nu apară decât mai târziu – până la două ore sau mai mult, după o mușcătură de șarpe veninos de adaos sau chiar mai multm după o mușcătură de șarpe exotic.

  În cele mai multe cazuri, pacientul va trebui să stea la spital pentru o scurtă perioadă după o mușcătură de șarpe.

  Astfel, personalul medical va putea ține sub observație pacientul, în cazul în care acesta dezvoltă simptome care sugerează că veninul a fost injectat.

  Antiveninurile

  Antiveninurile sunt antidoturi pentru veninul de șarpe și sunt folosite pentru a trata mușcăturile mai grave de șarpe. Conțin anticorpi, care sunt proteine ce neutralizează efectele toxinelor veninului șarpelui.

  La unii oameni, antiveninurile pot declanșa o reacție alergică severă, numită anafilaxie, de aceea este important ca persoana mușcată de șarpe să fie monitorizată îndeaproape, după ce a primit acest tratament.

  Mușcătura de șarpe este periculoasă, deoarece nu se știe, în primă fază, dacă șarpele este veninos sau nu. Este foarte important ca persoana mușcată de șarpe să-și amintească forma, dimensiunea și culoarea șarpelui, pentru a se determina dacă acesta a fost veninos sau nu“, a mai menționat medicul  Cristina Cornoiu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: