spot_img
6.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
  AcasăCulturaDosarul Brâncuși trimis la UNESCO

  Dosarul Brâncuși trimis la UNESCO

  Se fac demersuri pentru reluarea procedurii privind includerea operelor brâncușiene, de la Târgu Jiu, în Patrimoniul UNESCO. Deputatul de Gorj Claudiu Manta anunță că dosarul a fost trimis la Paris pentru o nouă analiză.

  Potrivit parlamentarului gorjean, din discuțiile purtate, s-a stabilit că Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, una dintre cele mai importante creații ale sculptorului Constantin Brâncuși, satisface 4 din cele 6 criterii culturale ale Convenției UNESCO privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural. Ansamblul se află, încă de la începutul anilor 1990, pe Lista indicativă UNESCO.

  Deputat Claudiu Manta: „Includerea Ansamblului Calea Eroilor de la Tg Jiu în patrimoniul UNESCO poate reprezenta adevăratul omagiu adus lui Constantin Brâncuși”

  „În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, am aflat cu bucurie că dosarul Brâncuși a fost trimis zilele trecute către analiză la UNESCO Paris, urmând ca, în următoarele sesiuni ale Comitetului Patrimoniului Mondial, să se ia o decizie privitoare la acest aspect. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național al Patrimoniului care au realizat dosarul Brâncuși, Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu satisface 4 din cele 6 criterii culturale ale Convenției UNESCO privind protecția patrimoniului mondial, cultural şi natural (1972), dovedind astfel o valoare universală excepţională din punct de vedere artistic.
  Astfel creația lui Brâncuși de la Târgu Jiu reușește deopotrivă să reprezinte o capodoperă a geniului uman creator (criteriul I); să reprezinte un important schimb de valori umane, într-o anumită perioadă de timp sau într-o anumită arie culturală a lumii (criteriul II); să fie un exemplu remarcabil de ansamblu arhitectural care ilustrează un stadiu semnificativ din istoria omenirii (criteriul IV) și să fie direct sau tangibil asociat cu evenimente sau tradiții vii, cu idei sau credințe, cu opere artistice și literare cu semnificație universală excepțională (criteriul VI).
  Includerea Ansamblului Calea Eroilor de la Tg Jiu în patrimoniul UNESCO poate reprezenta adevăratul omagiu adus lui Constantin Brâncuși”, a transmis deputatul Claudiu Manta.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: