spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăActualitateEchipe de salvamontiști din 9 țări participă la Rânca la un concurs...

  Echipe de salvamontiști din 9 țări participă la Rânca la un concurs de salvare

  IMRRR – International Mountain Rescue Race Romania, întrunire profesională internațională a salvatorilor montani, menită să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare în munți, va avea loc la Rânca, în perioada 21-23 martie. S-au înscris 8 țări străine, plus România.

  Acțiunea se bazează  75% pe aptitudini profesionale și 25 % pe aptitudini sportive. „Conceptul acestui eveniment profesional implică parcurgerea unui traseu ce reprezintă exact derularea unei acțiuni de salvare montană pe timp de iarna, pornind de la primirea apelului și detaliilor unde s-a produs evenimentul, parcurgerea unui trase pe schiuri de tură, colțari de gheață, urcare în asigurare și coborârea în rapel, căutare în avalanșă, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților în teren variat“, se arată într-un comunicat.

  Etapa pilot a acestei acțiuni s-a desfășurat în anul 2022, formatul propus de organizatori fiind testat de 17 echipe de salvare montană din România și o echipă din Serbia. Reușita acestei etape pilot a confirmat că zona montană aleasă, stațiunea Rânca din județul Gorj, a întrunit toate cerințele necesare din punct de vedere tehnic și organizatoric, iar concepția întrunirii, s-a dovedit deopotrivă atractivă și utilă echipelor participante, fapt ce a determinat continuarea organizării acestei competiții.

  Vor participa 11 echipe de salvatori din opt țări străine

  „Fiind singurul eveniment de acest gen și cu asemenea abordare, din punct de vedere al complexității probelor impuse, organizat la nivel european, în urma prezentării lui la Congresul Mondial de Salvare montană CISA IKAR , ediția 2022, desfășurat la Montreux în Elveția, a atras imediat atenția structurilor de salvare din întreg continentul, până la termenul final de înscriere, 15.01.2023, pentru echipele străine, fiind confirmate 11 echipe de salvatori din 8 țări: Austria(3), Cehia, Germania, Italia(2), Spania-Catalonia, Polonia, Serbia, Slovacia, la care se vor alătura echipe din cadrul Salvamont Romania, la data finală de înscriere a acestora, 20.02.2023, fiind înscrie 24 de echipe din țara noastră.

  De asemenea, și-au anunțat intenția și au confirmat că vor participa ca observatori, responsabili din cadrul Protecției Civile și salvatori din cadrul serviciilor de salvare montană din Ucraina, iar cel mai mare for mondial de profil, CISA ICAR – Comitetul internațional de salvare alpină, încântat de această inițiativă, unică la nivel european și de interesul manifestat de un număr atât de mare de țări, a solicitat prezența a doi observatori, fiind delegați să participe șeful Comisiei Tehnice Terestre a CISA ICAR, dl. Gebhardt Barbisch, șeful ÖBRD Österreichischer Bergrettungsdienst din Austria și un membru din boardul de conducere, dl. Markus Holtz,  șeful Berwacht Bayern din Germania“, a mai transmis Salvamont Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!