spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 30, 2023
Altele
  AcasăEducatieElevi gorjeni, în finala unui festival internațional de film

  Elevi gorjeni, în finala unui festival internațional de film

  Scurtmetrajul ,,Une vie d’ado en 2022”, realizat de Victor-Ioan Stoian, elev în clasa a X-a B și de trupa de teatru francofon ,,Partage!” a Colegiului Național ,,Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, a fost selectat pentru a participa la Festivalul Internațional al Filmului de Prevenire, Cetățenie și Tineret FestiPREV din La Rochelle, Franța. La preselecție au fost înscrise 156 de filmulețe din 9 țări francofone: Franța, Belgia, Elveția, Senegal, Maroc, Benin, Canada, Camerun și România.

  36 de scurtmetraje vor fi difuzate în finală, 33 fiind producții franceze și 3 străine(Belgia, Benin și România). Creațiile artistice ale tinerilor realizatori vor fi difuzate în perioada 12-14 mai 2022, pe scena sălii Espace Encan din La Rochelle. După fiecare scurtmetraj, tinerii realizatori și actori vor avea 4 minute în care își vor prezenta filmul și 4 minute de dialog cu juriile și publicul prezent în sală. Elevii Colegiului Tudor Vladimirescu au mai participat și la alte ediții ale acestui festival, dar nu au reușit să treacă de etapa preselecțiilor.” Reușita lor din acest an este o dovadă clară a faptului că perseverența este cheia succesului în orice domeniu de activitate. Filmele selectate anul acesta abordează o gamă largă de subiecte: fake news, bullying, adicțiile, discriminarea, mediul înconjurător, izolarea, anxietatea, violența, handicapul, încrederea în sine. Scurtmetrajul elevilor de la CNTV vorbește despre modul în care Pandemia a bulversat viețile adolescenților, despre rutina obsedantă a ultimilor 2 ani, dar și despre modalitățile de a ieși din capcana izolării și a depresiei. Toate filmele selectate vor fi postate pe canalul de You Tube și pe pagina de Internet a Festivalului FestiPREV, pe data de 12 mai. Timp de 3 zile, publicul își va putea vota cele 5 filme favorite, accesând un cod QR. Palmaresul celei de-a VII-a ediții a festivalului va fi decis de un juriu format din tineri, de unul alcătuit din profesioniști și de votul publicului. Tocmai de aceea, elevii CNTV speră să se bucure de sprijinul comunității lor, în momentul în care va începe votul.

  Încă un festival internațional

  Trupa de teatru francofon ,,Partage!” va participa și la Festivalul Internațional de Teatru ,,Grains de scène” din Le Puy-en-Velay, Franța, unde va prezenta piesa ,,Les mots parleurs”, de Matei Vișniec, dramaturgul român cel mai jucat în Franța și pe scenele din lumea întreagă, în acest moment. „Pe această cale, ținem să-i mulțumim domnului Vișniec pentru amabilitatea cu care, în ultimii ani, ne-a pus la dispoziție piesele domniei sale, de fiecare dată când i-am solicitat sprijinul. De altfel, suntem onorați de faptul că ultimele 3 creații care au fost montate de trupa de teatru francofon a colegiului îi aparțin”, a transmis profesorul coordonator Loredana Gabriela Stoian.

  Actorii trupei CNTV

  Actorii trupei CNTV de teatru francofon sunt: Irina Roibu, Amira Elena Blendea, Ariana-Mihaela Cepoi, Ilinca Gurgu, Ionela-Andreea Cîmpeanu, Iulia-Teodora Petrică, Ștefania-Cosmina Popescu, Luca-Ionuț Lăpădat, Dragoș-Alexandru Giurcău, Radu-Mihai Crăciunel, Călin-George Bunget-Calotă și Victor-Ioan Stoian.

  Ei sunt elevi în clasele a X-a B, a X-a F și a XI-a B și, în anul școlar în curs, au obținut și distincții importante la Olimpiada Județeană de Limba Franceză: Premiul I (Irina Roibu), Premiul al II-lea (Dragoș-Alexandru Giurcău), Premiulal III-lea (Ionela-Andreea Cîmpeanu)- la clasa a X-a, și Premiul al II-lea (Ilinca Gurgu) la clasa a XI-a. De asemenea, eleva Irina Roibu a obținut o mențiune specială la Olimpiada Națională de Limba Franceză.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: