spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăCulturaFOTO: Biblioteca de artă „Iosif Keber“, restaurată și redeschisă

    FOTO: Biblioteca de artă „Iosif Keber“, restaurată și redeschisă


    Biblioteca de Artă „Iosif Keber“, casa de pe strada 11 iunie 1848 din municipiul Târgu Jiu, în care a trăit pictorul, a fost redeschisă luni, 1 august, după ce, în ultimii trei ani, a fost restaurată.

    Casa este o adevărată bijuterie arhitectonică. În acest fel, a fost marcată și împlinirea a 125 de ani de la nașterea lui Iosif Keber, considerat ca fiind al doilea artist plastic al județului Gorj, după Constantin Brâncuși. Pe lângă colecția impresionantă de cărți de artă, casa cuprinde și o serie de lucrări ale pictorului, două dintre ele monumentale, precum și o serie de obiecte de mobilier și ustensilele folosite de artist pentru realizarea lucrărilor. Casa „Iosif Keber“ a fost donată de artist statului român. Clădirea este pe lista monumentelor istorice și se află în administrarea Bibliotecii Județene „Christian Tell“, care pune la dispoziția vizitatorilor inclusiv un ghid.

    „Vrem să devenim un spațiul al incluziunii sociale“

    La evenimentul de deschidere a Bibliotecii de Artă „Iosif Keber“ au fost prezente autoritățile locale.
    „Sunt onorat să trec pragul acestui monument istoric deosebit de valoros pentru urbea și județul nostru. Suntem onorați și privilegiați să vizităm casa, care a fost restaurată de Consiliul Județean Gorj“, a spus Mihai Istrate, subprefectul județului Gorj.

    Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, a prezentat principalele evenimente desfășurate cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea artistului: „A început această zi cu o slujbă de pomenire la cimitirul unde odihnește artistul, continuă cu o activitate foarte frumoasă, după care a avut loc deschiderea Casei Memoriale și lansarea cărții despre pictorul Adrian Koeber (fiul lui Iosif Keber, n.n.), realizată de domnul profesor Ion Mocioi“.


    Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Județene „Christian Tell“, a mărturisit că clădirea în care a locuit apreciatul pictor i-a atras atenția imediat cum a ajuns la Târgu Jiu: „Primul imobil care mi-a atras privirea când am ajuns în Târgu Jiu, în anul 1991, era această casă foarte verde și cu aceste decorațiuni. Arăta ca o casă din povești și m-am îndrăgostit de ea iremediabil. Au trecut anii și am văzut cum începe să nu mai arate așa cum ar fi trebuit, după care a venit momentul în care lucram la Direcția pentru Cultură și o puneam mereu pe lista monumentelor care necesită restaurare și conservare și se amâna, pentru că nu exista finanțare.


    Apoi, am ajuns să fiu administratorul acestei clădiri. În anul 2017, acest proiect a fost depus pe programul regional Operațional 2014-2020.
    Vrem să devenim un spațiu al incluziunii sociale, pentru că arta are acest dar de a vindeca suflete și suferințe și vom avea grijă să facem proiecte și activități cu grupuri dezavantajate, indiferent de vârstă. Vrem să devenim un spațiu pentru dezbaterile pentru artă și patrimonul cultural național.
    Ne dorim să devenim un spațiu al interferenței culturale, între meșteșug, tradiție și artiști contemporani, pentru că nu avem nicio șansă să ne păstrăm tradițiile și meșteșugurile, dacă nu găsim o soluție să fie utilitare“.

    Arhitectura este în stil neoromânesc

    Clădirea a început să fie construită în anul 1932, fiind amenajată, la etaj, cu un atelier cu luminator în acoperiș. Casa este construită în stil neoromânesc, de către arhitectul Iulius Doppelreiter. Interiorul clădirii a fost pictat după modelele lui Iosif Keber. Aici, sunt puse la dispoziția vizitatorilor cele 6000 de volume de artă ce au aparținut pictorului, lucrări ale acestuia (tablouri, schițe, planuri, gravuri), alături de obiecte cu caracter memorial, care stau mărturie unei vieți dedicate, cu pasiune, artei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: