spot_img
24.8 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
  AcasăNationalAcord privind tranzitul cerealelor ucrainene

  Acord privind tranzitul cerealelor ucrainene

  Cinci ţări ale UE, între care şi România, au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, potrivit news.ro.

  „Sunt bucuros să anunţ că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE şi cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situaţia”, a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.

  Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au restricţionat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din ţările lor, care nu-şi pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piaţa internă.

  Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.

  Astfel, Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, a spus Dombrovskis, adăugând că ar putea fi explorate măsuri de protecţie şi pentru alte produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui.

  Deşi nu a impus propriile restricţii, România s-a alăturat celorlalte patru ţări care au cerut executivului comunitar să lărgească propunerea de „măsuri preventive” temporare.

  De asemenea, rămâne valabil pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cele cinci state membre şi vor fi întreprinse acţiuni pentru a asigura exportul către alte ţări prin intermediul coridoarelor de solidaritate.

  Reacţionând la mesajul comisarului pentru comerţ, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că acordul „păstrează atât capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât aceasta să continue să hrănească lumea, cât şi mijloacele de trai ale fermierilor” din UE.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: