spot_img
2.5 C
Târgu Jiu
duminică, decembrie 10, 2023
Altele
  AcasăNationalProcurorul General: Modificările privind pensiile magistraților amenință calitatea actului de justiție

  Procurorul General: Modificările privind pensiile magistraților amenință calitatea actului de justiție

  Procurorul General al României, Alex Florența, a criticat, în mesajul său de Ziua Justiției, modificările propuse pentru pensiile magistraților. El afirmă că aceste modificări au fost impuse „prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale și respectului reciproc pe care puterile statului și le datorează”.

  Florența reamintește că statutul specific al magistraților, caracterizat de independență, a fost creat de puterea politică și includea interdicții, incompatibilități și un regim financiar distinct, inclusiv pensia de serviciu și o limită de vârstă inferioară pentru pensionare față de alte profesii. Acum, acest statut a fost lipsit de substanță.

  Procurorul General atrage atenția că mulți profesioniști părăsesc deja sistemul, iar consecințele vor fi scăderea calității actului de justiție și, în primul rând, reducerea celerității soluționării cauzelor. Pe termen mediu, a mai spus acesta, magistratura riscă să devină o profesie neatractivă pentru tinerii competenți.

  „Ziua Justiţiei, în acest an, constituie nu atât un prilej aniversar, cât un prilej obligatoriu de reflecţie, de analiză, având în vedere adoptarea de către Parlament, în luna iunie, a unor modificări referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Consider că este necesar să subliniez consecinţele negative ale acestui demers legislativ, care a creat o situaţie dificilă pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, prin raportare la principiile de bază ale democraţiei şi ale statului de drept. Astfel, trebuie menţionat că aceste modificări s-au făcut prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale şi respectului reciproc pe care puterile statului şi-l datorează, prin neînsuşirea de către legiuitor, într-o măsură satisfăcătoare, a propunerilor pertinente, de natură tehnică, formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii.” a spus Procurorul General al României, Alex Florența.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: