spot_img
27.5 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăNationalCutremurele din Arad și legătura lor cu seismele din Turcia

  Cutremurele din Arad și legătura lor cu seismele din Turcia

  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a explicat legătura dintre cutremurele din zona Arad și seismele puternice din Turcia.

  Cutremurul cu magnitudinea de 5,2 produs în Arad a fost urmat de 14 replici și a avut epicentrul în comuna Păuliș, județul Arad. Acest fenomen seismic a fost resimțit în mai multe localități, inclusiv în Timișoara, Deva și Cluj-Napoca. Până în prezent, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului din Arad, iar INFP menționează că există o legătură între acestea și seismele din Turcia:

  „- Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni.

  – Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V.

  – Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic.

  – Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducție al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraș.

  – Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducție amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”.

  Reprezentanții INFP mai spun că evaluează în continuare dacă seismele produse în luna martie în zona Târgu Jiu au fost generate tot de evenimentele din Turcia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: