spot_img
23.1 C
Târgu Jiu
marți, iunie 25, 2024
Altele
  AcasăNationalNoi reguli pentru permisele de conducere străine intră în vigoare

  Noi reguli pentru permisele de conducere străine intră în vigoare

  Începând de duminică intră în vigoare propunerile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) privind modificarea condițiilor de dobândire a permisului de conducere românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state. 

  În cadrul ședinței de Guvern desfășurate joi, 10 august, a fost adoptată Ordonanța nr. 29/2023, care aduce modificări semnificative Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, referitoare la regulile de circulație pe drumurile publice. Aceste schimbări au fost propuse de experții Ministerului Afacerilor Interne și au scopul de a asigura un cadru legal coerent și eficient pentru conducerea pe teritoriul românesc.

  „Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.

  Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă țară. Până la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetățenilor care aveau reședința sau domiciliul în România.

  O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilității restituirii permisului de conducere – reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive. Până acum restituirea se putea face doar  în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.” a transmis MAI.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!