spot_img
17.3 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăNationalRaluca Prună crede că procentul din bugetul ANP nealocat salarizării ar putea...

  Raluca Prună crede că procentul din bugetul ANP nealocat salarizării ar putea fi mai bine utilizat

  Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, este de părere că procentul din bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care nu este alocat salarizării, ar putea fi mai bine utilizat. „Bugetul ANP nu este cât ar trebui să fie, dar nu este unul mic, este un buget în care, din păcate, şi aici nu vreau să individualizez ANP, este situaţia multora dintre instituţiile din România – ai peste 80% din bugetul unei instituţii care înseamnă numai salarii, (…) îţi mai rămâne o diferenţă de maxim 20% ce înseamnă de fapt ceea ce trebuie să facă instituţia respectivă. (…) Nu, nu umblăm la salarizare, dar poate facem ceva mai bine cu cei 20% cât ne mai rămân pentru a ne face atribuţiile”, a precizat Raluca Prună, marţi, la o conferinţă organizată de asociaţia GRADO.

  raluca-pruna

  Ministrul Justiţiei a făcut referire şi la angajamentul Guvernului pentru construcţia a două penitenciare noi, de câte 1.000 de locuri fiecare. Ea a menţionat însă că se poartă discuţii şi pentru un al treilea penitenciar nou. „Suntem în discuţii destul de avansate ca, pe fondul norvegian de finanţare, să mai construim un al treilea penitenciar”, a spus ministrul. Conform ministrului Justiţiei, sunt hotărâri ‘de ordinul miilor’ pe cale să ajungă la CEDO. „Avem foarte multe hotărâri CEDO ce privesc condiţiile precare de detenţie. (…) Hotărâri de ordinul miilor sunt pe cale să ajungă la CEDO. (…) Avem nevoie întâi să vedem ce putem face cu bugetul, aşa cum este el acum şi după aceea abia să ne apucăm să construim sume. Ar fi foarte simplu să spun ‘acum am un deficit de 9.500 de locuri şi îmi trebuie zece penitenciare de câte 1.000 de locuri’, dar aceasta ar însemna aproape 2 miliarde de euro. Eu am primit o asemenea cifră şi nici nu am vrut să stau de vorbă”, a explicat Prună, întrebată de ce sume ar fi nevoie pentru îmbunătăţirea situaţiei.

  Raluca Prună a precizat, de asemenea, că va fi semnat un protocol cu Ministerul Sănătăţii, astfel încât psihiatrii care se duc să lucreze în sistemul penitenciar să nu îşi piardă sporurile. „Avem situaţii în care ni s-a explicat că un medic psihiatru îşi pierde din sporurile de psihiatrie specifice profesiei când se duce să lucreze în sistemul penitenciar”, a afirmat ministrul. Ea a menţionat că un deţinut costă statul român 100 de lei pe zi, din care norma de hrană reprezintă 3,46 de lei, ministrul Justiţiei dorind creşterea acesteia la 5 lei. „Nu am să mă las până nu avem 5 lei. Asta nu înseamnă că va fi o calitate a hranei mult mai bună, dar este ceva”, a spus Prună.

  Ministrul Justiţiei a subliniat că a declanşat operaţiunea de curăţenie în penitenciare. „Nu îţi trebuie buget ca să încerci măcar să omori ploşniţele care invadează penitenciarele”, a afirmat Raluca Prună.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: