spot_img
21.7 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 29, 2024
Altele
  AcasăNationalRomânia trebuie să plătească peste 1 miliard de euro pe vaccin anticovid,...

  România trebuie să plătească peste 1 miliard de euro pe vaccin anticovid, deși are stocuri imense

  România urmează să primească, în acest an,  aproape 20 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID 19, în valoare de peste 1 miliard de euro, deși a folosit, până în septembrie, de la începutul pandemiei, 16,9 milioane de doze dintr-un total de 94 de milioane achiziționate, anunță mediafax.ro.

  Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara, încă din august, că s-au comandat în 2021 cantități imense, atât pentru 2022 cât și pentru 2023, că el a făcut demersuri pentru diminuarea substanțială a cantității și așteaptă răspunsul.

  „Toate lucrurile astea mie mi se pare că s-au întâmplat şi datorită unei lipse probabil de grijă, de profesionalism sau de înţelegere care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, aproape 40 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023 împreună. Deci 39 de milioane de doze. Această cantitate în mod evident, indiferent de ce fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare… este imposibil să fie absorbită. Şi atunci facem demersuri să protejăm banii publici, am făcut demersuri pentru reducerea substanţială a acestor cantităţi, care să nu ne pună în dificultate. Aşteptăm răspunsul, eu sunt optimist.”

  PSD consideră că Parchetul European, pe lângă investigaţia pe care o are în curs cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, trebuie să investigheze şi achiziţia de vaccinuri din România gestionată de miniştrii USR, anunță agerpres.ro.

  „PSD consideră că anunţul Parchetului European (EPPO), care a confirmat că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, era unul aşteptat. PSD susţine însă că, pe lângă cercetarea circumstanţelor în care s-a negociat şi s-a încheiat contractul cadru la nivelul Comisiei Europene, o parte consistentă a anchetei trebuie să vizeze motivele care au stat în spatele deciziei miniştrilor USR de a achiziţiona o cantitate uriaşă de vaccinuri în 2021. Deciziile sunt de neînţeles, în condiţiile în care la acel moment România avea deja comenzi ferme pentru un număr de doze ce acoperea vaccinarea de două ori, cu schema completă, a întregii populaţii eligibile din România”, spun social-democraţii într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!