spot_img
19.5 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăNationalSchimbarea la Față a Domnului - credință, tradiții și superstiții

  Schimbarea la Față a Domnului – credință, tradiții și superstiții

  În fiecare an, pe 6 august, creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, care are drept semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

  Pe când Iisus se ruga, apostolii, Petru, Iacov și Ioan, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Lângă el, au apărut proorocii Moise și Ilie, cu care Iisus a început să vorbească despre răstignirea care va urma.

  Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sărbătoarea este prăznuită în Postul Sfintei Marii, dar în această zi se face dezlegare la pește pentru bucuria praznicului. Obrejenia sau Probejenia, așa cum este cunoscută în folclorul tradițional, sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei.

  Ce e bine și ce nu e bine să faci de Obrejenie

  De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată; Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care, de acum, încep să se veştejească; Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe; Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

  Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul; De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat; Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară.

  Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi; Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi; Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.

  Dacă, în Ziua Schimbării la Faţă, vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!