spot_img
24.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăNews Alert45 de accidente de muncă înregistrate în 2020

  45 de accidente de muncă înregistrate în 2020

  Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat pe parcursul anului 2020 un număr de 3203 controale, din care 1567 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 1636 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.
  În urma acțiunilor efectuate, pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au aplicat amenzi în cuantum de 2.935.500 lei, din care 482.000 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă și 2.453.500 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, dintre care 1.370.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată.
  Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, angajatorilor le-au fost trasate 3516 măsuri, 2820 în domeniul relațiilor de muncă și 696 în domeniul securității și sănătății în muncă, în vederea intrării în legalitate.
  Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi instituirea stării de urgență, la data de 16.03.2020, cele mai multe controale au fost efectuate în urma petițiilor. În perioada stării de alertă, instituită în baza Legii numărul 55/2020, au fost verificați 1856 angajatori, fiind dispuse 201 măsuri. De asemenea, inspectorii de muncă au urmărit, în principal, verificarea modului în care se respectă prevederile legale în vigoare, respectiv: verificarea modului de cunoaştere, implementare şi respectare a noilor prevederi legislative, verificarea modului de realizare a măsurilor dispuse în controalele anterioare, respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și prevenirea bolilor profesionale.
  Controalele au avut ca scop şi conştientizarea angajatorilor privind respectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, creşterea gradului de securitate în muncă în unităţile din toate ramurile de activitate, prioritare fiind unităţile cu nivel ridicat de risc.
  În anul 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii, un număr de 45 accidente de muncă, din care 43 accidente cu incapacitate temporară de muncă și două accidente de muncă mortale.
  De asemenea, la nivelul judeţului Gorj, s-au semnalat 34 boli profesionale, din care 17 au fost declarate, 6 au fost declarate boli legate de profesie, iar 11 au fost infirmate.
  În ceea ce priveşte interacţiunea directă cu cetăţenii şi problemele pe care aceştia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în anul 2020, au fost înregistrate 544 de petiţii, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât și în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.
  În cursul anului 2020 au fost verificate și înregistrate 60 contracte colective de muncă şi 19 acte adiţionale la cele deja în vigoare, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Gorj, la sfârșitul lunii decembrie 2020, fiind de 239.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: