spot_img
12.1 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesA răsuflat proiectul plagiat al senatorului Iordache

  A răsuflat proiectul plagiat al senatorului Iordache

  Parlamentarul Ion Iordache vrea să rezolve problema retrocedării pădurilor printr-un proiect plagiat, respins în urmă cu patru ani de Parlamentul României. Soluția „salvatoare” a liberalului este de fapt o manevră politică, fără conținut și fără efectul așteptat de cei care s-au arătat încântați de propunerea lui Iordache.

  Cel care l-a dat de gol pe senatorul PNL de Gorj a fost Cristinel Rujan, și el senator dar din grupul parlamentar PSD. Acesta susține ca un alt liberal, tot de la Gorj, actualul deputat Dan Vîlceanu, a depus un proiect aproape identic, în 2019, pe aceeași temă, însă a fost respins atât de Camera Deputaților cât și de Senat.

  Senatorul Rujan recunoaște ca problema retrocedărilor este una serioasă, motiv pentru care la ora actuală se lucrează la un proiect de act normativ.
  ,,Sigur că problema retrocedării terenurilor forestiere către cei îndreptățiți este foarte importantă și noi, parlamentarii PSD, am avut foarte multe discuții în acest sens cu primarii și cu autoritățile statului care au incidență în domeniu: Romsilva și ANRP. Varianta propusă în această inițiativă legislativă nu este nouă și nicidecum inovatoare, așa cum se prezintă. Aceste norme juridice, care au fost inserate în trecut în mai multe acte normative referitoare la restituirea proprietății, au fost declarate neconstituționale prin mai multe decizii ale Curții Constituționale. Ca exemplu, dispozițiile identice cuprinse în Legea nr. 165/2013 au fost declarate neconstituționale prin Decizia Curții Constituționale nr. 395/2017. În anul 2019 domnul deputat Dan Vâlceanu a formulat o propunere legislativă cu același conținut juridic care a fost respinsă în ambele camere ale Parlamentului. În anul 2023 se preia textul propunerii domnului Vâlceanu și se prezintă primarilor ca o noutate ce va rezolva problema. Este doar o manevră politică (nu juridică) prin care se urmărește inducerea în eroare a oamenilor. Nu aceasta este soluția. A pleca de la aceleași premise juridice și a avea pretenția unor rezultate diferite denotă o incapacitate de înțelegere a aspectelor deduse reglementării. În această perioadă la nivelul Guvernului României își desfășoară activitatea un grup de lucru constituit special pe această problematică și, din discuțiile pe care le-am avut cu doamna Cristina Stanca, președinta Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, se află în stadiul concluziilor, urmând să finalizeze un proiect de act normativ cuprinzător și circumscris dispozițiilor constituționale, pe care îl vom promova și susține în Parlament”, a transmis senatorul Rujan.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: