spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesBurlan caută înţelegere la Bruxelles

  Burlan caută înţelegere la Bruxelles

  Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, face parte din delegaţia condusă de Ministrul Economiei Ion Ariton, ce va participa la Bruxelles la o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene. Scopul discuţiilor este acela de a obţine aprobarea Comisiei Europene, în vederea ştergerii penalităţilor pe care o parte din companiile de stat le au la bugetul de stat, printre acestea aflându-se şi SNLO.

  Împuternicitul Ministrului Ariton, pe probleme de energie, Constantin Bălăşoiu a confirmat participarea lui Daniel Burlan la discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene „domnul Burlan face parte din delegaţia condusă de domnul Ariton. Se va discuta despre problemele existente în SNLO, legat de penalităţi”. Printre companiile de stat, pentru care se intenţionează ştergerea penalităţilor acumulate la bugetul de stat se numără şi SNLO. În prezent, SNLO înregistrează la bugetul de stat datorii de peste 300 milioane de lei cu accesorii cu tot, din care peste 100 milioane reprezintă penalităţi de întârziere. Fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel a precizat că reprezentanţii Comisiei Europene consideră orice datorie ştearsă ca fiind un ajutor de stat dat, respectiv o subvenţie pe care statul o dă unităţii respective. „O dată cu intrarea în UE, Comisia Europeană a interzis acordarea ajutoarelor de stat. Sunt puţine excepţii de la această regulă”, a mai declarat Ciurel.

  Beneficiarii, vinovaţi de situaţia SNLO

  Situaţia financiară în care a ajuns SNLO se datorează în mare parte şi ca urmare a faptului că uzinele de termoficare din ţară, respectiv CET-urile nu au achitat la timp contravaloarea cărbunelui livrat, pentru ca unitatea să-şi poată achita contribuţiile la stat. O dată cu neplata facturilor de la o lună la alta de către CET-uri, tot aşa au crescut şi penalităţile de întârziere ale SNLO, la bugetul de stat. Situaţia actuală, destul de grea pentru unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat face ca Ministrul Economiei să pledeze pentru ştergerea penalităţilor imputate la SNLO de către stat. De altfel, existenţa penalităţilor de peste 100 milioane lei se datorează unităţilor de stat, uzinelor de termoficare. Conducerea SNLO a obţinut de altfel, începând cu 15 iunie 2011, decizie de eşalonare la plată conform Ordonanţei 29/2011, pentru o perioadă de 48 de luni.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: