spot_img
14.6 C
Târgu Jiu
duminică, iunie 4, 2023
Altele
  AcasăNationalCsaba Asztalos, despre declarația lui Viktor Orban la Băile Tușnad

  Csaba Asztalos, despre declarația lui Viktor Orban la Băile Tușnad

  Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. FOTO: Facebook: Csaba Asztalos

  Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a anunțat că ar fi inițiat o procedură de autosesizare în privința declarațiilor făcute de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad, dacă acesta nu ar fi beneficiat de imunitate jurisdicțională, potrivit dreptului internațional, anunță ziare.com.

  „Eu personal, dacă nu consideram că există imunitate jurisdicțională, inițiam o procedură de autosesizare în calitatea mea de membru al colegiului director”, a scris sâmbătă Csaba Asztalos pe contul său de Facebook.

  Șeful CNCD a explicat în postare de ce consideră că premierul Ungariei nu poate fi supus unei eventuale sancțiuni din partea Consiliului, dat fiind că acesta este șef de guvern și dreptul internațional îi conferă imunitate jurisdicțională.

  „Eu nu m-am pronunțat pe fondul declarațiilor premierului maghiar, din următoarele motive:

  • reprezint o instituție publică a statului român;
  • declarațiile premierului maghiar constituie o problemă de relații externe, politică externă a României,
  • potrivit Constituției României, competența în politica externă revine președintelui statului, guvernului prin Ministerul Afacerilor Externe, deci în acest caz nu CNCD. Instituțiile mai sus amintite s-au pronunțat, exprimând clar poziția statului român.

  Faptul că mi-am exprimat public o opinie juridică cu privire la admisibilitatea unei plângeri împotriva unui șef de stat străin, care a săvârșit o posibilă faptă de discriminare (posibilă pentru că nu ne-am pronunțat pe fond), nu înseamnă că doritorii nu pot depune plângere la CNCD. Dimpotrivă. Dacă o fac, prima analiză va fi a cea a excepțiilor (competență, imunitate jurisdicțională etc.). Așa că, oricine poate depune plângere pe declarațiile în speță ale premierului maghiar” a mai scris Csaba Asztalos.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: