spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăHeadlinesProcurorii cer închisoare pentru deputatul Victor Ponta și Dan Șova! În dosar...

  Procurorii cer închisoare pentru deputatul Victor Ponta și Dan Șova! În dosar mai sunt inculpați Laurențiu Ciurel, Dumitru Cristea și Octavian Graure

  Ieri a avut loc ultimul termen al procesului în care sunt judecați la Înalta Curte de Casație și Justiție fostul prim-ministru, Victor Ponta, deputat de Gorj, și fostul ministru al transporturilor și senator, Dan Șova, pentru încheierea unor contracte cu fostele Complexe Energetice Turceni și Rovinari. În pledoaria finală, procurorul DNA a cerut instanței de judecată condamnarea fostului premier Victor Ponta la închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor: „Pedepsele să fie orientate spre mediu, iar ca modalitate de executare să fie cu privare de libertate”.

  Procurorul a mai solicitat condamnarea fostului senator Dan Şova la închisoare cu executare pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, iar pedeapsa să fie orientată către maximum.

  DNA a mai cerut confiscarea de la Victor Ponta a mai multor sume de bani primite de la firma de avocatură „Şova şi Avocaţii” şi plata de către inculpaţi a prejudiciului din dosar. Instanța de judecată urmează să stabilească data pentru pronunțare în acest dosar.

  În acest dosar mai sunt judecați Laurenţiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

  De ce sunt acuzați Ponta și Șova

  Victor Ponta și Dan Șova au fost trimiși în judecată de DNA în anul 2015. Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel“, care avea un contract cu casa de avocatură „Şova şi Asociaţii“.

  Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii“ suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat. „La 30 august 2007, între SCA Şova şi Asociaţii, reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat Ponta Victor-Viorel, reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)“, au susținut reprezentanții DNA. Potrivit rechizitoriului, în 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională prin care s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro. Cu o lună înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA Şova şi Asociaţii alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes). Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA Şova şi Asociaţii, care a efectuat plata și le-a înregistrat în contabilitate. Procurorii susțin că sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, pentru că Victor Ponta nu ar fi efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!