spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Altele
  AcasăPoliticWeber: ”Este datoria noastră să conservăm opera lui Constantin Brâncuși”

  Weber: ”Este datoria noastră să conservăm opera lui Constantin Brâncuși”

  Deputat Mihai Weber, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO: ”Este datoria noastră să conservăm opera lui Constantin Brâncuși și să susținem recunoașterea ei mondială”

  Se împlinesc astăzi, pe 19 februarie, 145 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari artiști ai omenirii, românul Constantin Brâncuși. ”Poetul formelor cioplite”, așa cum a fost supranumit, Brâncuși a marcat cultura secolului al XX-lea și a lăsat umanității o vastă moștenire. Din atelierul său modest din Paris, Constantin Brâncuși s-a adresat lumii întregi într-o limbă universală, vorbită astăzi în toate colțurile mapamondului.

  Este datoria noastră să conservăm și să promovăm opera lui Constantin Brâncuși și să susținem recunoașterea ei mondială. Generațiile viitoare trebuie să se bucure de lucrările acestui artist, care a impus valorile românești în întreaga lume.

  Ansamblul monumental de la Târgu Jiu, capodopera lui Constantin Brâncuși din 1935, este un omagiu adus eroilor din Primului Război Mondial și un punct de referință în creația marelui sculptor. Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, dispuse pe un ax cu o lungime de 1,2 kilometri, formează Ansamblul monumental ”Calea eroilor” de la Târgu Jiu, singurul de acest fel ce poartă semnătura lui Brâncuși.

  Din 1991, ansamblul de la Târgu Jiu a fost inclus pe Lista tentativă a României pentru UNESCO, iar dosarul de înscriere la UNESCO a trecut prin mai multe etape, în încercarea de a ajunge să capete recunoașterea valorii sale unice și universale. Încadrat în categoria de ”memorial al Primului Război Mondial”, dosarul se va afla, anul acesta, pe masa celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, unde se vor lua decizii legate de siturile asociate confictelor recente.

  Introducerea Ansamblului Monumental de la Târgu-Jiu pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, chiar în anul în care se împlinesc 145 de fiind ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, ar reprezenta o recunoaștere a valorii mondiale a operei lui Brâncuși și o cinstire adusă memoriei acestuia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: