spot_img
16.7 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 29, 2024
Altele
  AcasăSănătate„Colonul iritabil” - simptome, diagnosticare, tratament

  „Colonul iritabil” – simptome, diagnosticare, tratament

  Colonul iritabil este o afecțiune de care suferă tot mai multe persoane, din cauza alimentației și a stilului de viață.

  „O mare parte din pacienții consultați ambulator în gastroenterologie prezintă un tablou de tip colon iritabil.

  Această patologie funcțională, se caracterizează prin tulburări de tranzit, ce constă, în general, în alternarea constipației cu diareea, dureri abdominale difuze (în general sub forma unor crampe), uneori emisia de mucus. Nu fac parte din acest tablou: rectoragia, anemia sau pierderea ponderală.

  Colonul iritabil este o boală funcțională, deci leziunile organice, decelabile prin tehnici paraclinice, sunt absente.

  Tabloul clinic al colonului iritabil cuprinde:

  – dureri abdominale fie difuze, fie localizate pe traiectul colonic

  – tulburările de tranzit sunt frecvente, caracteristică fiind alternanța constipației cu diareea

  – emisia de mucus este frecventă, însoțește eliminarea scaunului (în special cel dur, sub formă de schibale). Sângele nu apare în scaun în tabloul de colon iritabil, dar scaunele dure, tari, pot crea fisuri anale ce pot sângera

  – balonarea este frecventă la pacienții cu colon iritabil, fiind localizată difuz, sau pacientul o resimte în special în anumite zone ale abdomenului. Emisia de gaze poate ușura suferința pacientului în mod tranzitoriu“, a transmis dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, care activează în cadrul Cabinetului de Planificare familială din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

  Diagonosticarea

  Diagnosticul se face, în primul rând, prin excluderea altor boli organice abdominale.

  Se poate recurge la următoarele investigații:

  – anuscopie, rectoscopie, colonoscopie (eventual irigografie), pentru evidențierea absenței patologiei organice de colon

  – gastroscopie, pentru evidențierea eventualelor suferințe gastrice organice

  – ecografie abdominală și pelvină, pentru evidențierea suferințelor colecistului, pancreasului, organelor genitale

  – evaluarea radiologică a intestinului (enteroclisma sau bariu pasaj cu urmărire)

  – capsula endoscopică sau enteroscopie pentru patologie organică enterală

  Diagnosticul de colon iritabil se pune prin excluderea leziunilor organice la aceste investigații și prin criteriile de încadrare clinică în colon iritabil (criteriile Roma).

  Diagnosticul diferențial al colonului iritabil se face cu: neoplasmul ano-rectal și neoplasmul de colon; boli inflamatorii colonice (RUH, boala Crohn); diverticuloza colonică și diverticulita; deficitul de lactază; dispepsia funcțională“, a mai precizat medicul, Cristina Cornoiu.

  Tratamentul

  „Tratamentul acestei boli este în general dificil, iar rezultatele se lasă deseori așteptate. Fiind vorba de o patologie funcțională în care componenta psihică este destul de importantă, rolul echilibrării psihice este, el însuși, important.

  1. Dietetic. Dieta va fi, în cazurile în care predomină constipația, una bogată în fibre alimentare. La pacienții cu predominanța diareei, dieta va trebui să fie săracă în fibre alimentare.
  2. Medicamentos. Terapia va consta din: antidiareice (în cazurile cu diaree), cu preparate cum sunt Smecta sau Imodium, antispastice (pentru combaterea durerilor) precum Spasmomen, Debridat, Duspatalin, sedative. Medicația sedativă este adesea utilă, la fel psihoterapia. Adesea infirmarea colonoscopică a diagnosticului de neoplasm de colon (pe care pacientul și-l imaginează), poate duce la ameliorarea simptomelor. În colonul iritabil, dieta și terapia sunt în general individualizate, iar rolul încrederii pacientului în medicul curant este important“, a mai adăugat medicul specialist.
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!