spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
  AcasăSănătateCum ne „curățăm“ organismul de toxinele acumulate de sărbători

  Cum ne „curățăm“ organismul de toxinele acumulate de sărbători

  Perioada sărbătorilor este una în care mulți dintre oameni exagerează cu consumul de alimente cu un conținut caloric crescut și o cantitate mare de glucide și grăsimi, dar și de băuturi alcoolice. Astfel, organismul se încarcă cu numeroase toxine și nu poate să le metabolizeze și să le elimine în mod eficient de unul singur.
  Din acest motiv, susține Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, persoanele care au mâncat și au băut în exces, au  nevoie de ajutor. „Cum putem ajuta noi organismul să elimine toxinele?? Bineînțeles, tot prin alimentație, însă de data aceasta printr-o alimentație sănătoasă care să aibă și efecte benefice asupra sa.
  În primul rând, trebuie încurajat consumul de fructe și legume. Acestea sunt o excelentă sursă de vitamine, fibre, au și un conținut crescut de apă- toate acestea având efect favorabil asupra procesului de detoxifiere a organismului. Fibrele alimentare contribuie la eliminarea toxinelor din organism, dar și a altor produși care pot fi toxici pentru organism-cum ar fi glucidele și grăsimile în exces, având efect favorabil asupra valorilor glicemice și asupra valorilor colesterolului din sânge. Fibrele au totodată și efect favorabil asupra tranzitului intestinal și implicit asupra sistemului digestiv, protejându-l de efectele nocive ale stagnării alimentelor și a compușilor toxici, fiind un element esențial în prevenirea constipației și cancerelor din sfera digestivă, în special cancerul de colon“, arată medicul specialist.
  Fibrele alimentare  nu trebuie să lipsească din dietă
  Fibrele alimentare care se găsesc și în cereale integrale nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Este indicat să consumăm pâinea integral în detrimentul celei albe, să consumăm cereale integrale în combinație cu lactate degresate sau alături de smootie-uri de fructe.
  „Pentru a ajuta organismul să scape de toxinele acumulate după sărbători trebuie să consumăm o cantitate adecvată de fructe și legume sub diverse forme-în salate, sufleuri, ciorbe etc, însă efectele favorabile ale acestora se mențin atunci când acestea sunt consumate în stare crudă-în acestea ele se mențin și vitaminele, care pot fi distruse prin procedeele termice. Vitaminele au efecte benefice asupra imunității, funcționării sistemului cerebral, efect antioxidant, protejând asupra infecțiilor, răcelilor, inflamațiilor și a altor procese toxice ce au loc la nivelul celulelor organismului cu efecte asupra tuturor sistemelor și organelor, contribuind astfel la buna funcționare a organismului. Trebuie să profităm de faptul că, o dată cu venirea primăverii, fructele și legumele încep să fie disponibile mai ușor și ne pot ajuta să începem un proces de detoxifiere a organismului și ar fi păcat să nu beneficiem din plin de beneficiile pe care ni le oferă natura“, spune medicul Alina Boantă.
  Cum ajută organismul produsele lactate
  Pe lângă fructe, legume și cereale integrale este recomandat și consumul de lactate cu un conținut redus de grăsime, în special iaurt și chefir, care au și acestea numeroase efecte benefice asupra organismului: activează flora intestinală- flora care este și ea implicată în procesul de detoxifiere a organismului, în procesul de descompunere a alimentelor în cadrul digestiei în compuși toxici-cei nocivi pentru organism, dar și compuși nutritivi –necesari organismului. Lactatele contribuie, de altfel, la asigurarea unui tranzit intestinal adecvat și ajută la epurarea organismului de compușii toxici, potrivit medicului specialist.
  De asemenea, un element esențial care nu trebuie să lipsească din alimentația noastră zilnică îl reprezintă apa. Aceasta are, pe lângă efectul benefic de hidratare a organismului, a tuturor celulelor și efectul de oxigenare a acestora prin descompunerea la nivel celular în oxigen și hidrogen, aceste elemente fiind transformate la rândul lor în alți compuși implicați în diferite procese la nivel celular, reacții de oxido-reducere etc, toate acestea contribuind la buna funcționare a tuturor sistemelor și a întregului organism. Apa are și rol de vehicul la nivelul organismului, ea intră în compoziția sângelui și ajută la procesul de vehiculare și eliminiare a substanțelor toxice din organism, atât la nivelul tubului digestiv, cât și la nivel renal, la procesul de respirație celulară și pulmonară.
  Pe lângă alimentație, în procesul de detoxifiere și de buna funcționare a organismului, un rol important îl are și stilul de viață sănătos și anume efectuarea de activități fizice (cel puțin 30 de minute în fiecare zi) cu rol benefic în activitatea tuturor sistemelor – în special cardio-vascular, cerebral, digestiv, renal, dar și la nivel metabolic, prin efecte asupra scăderii glicemiei, a colesterolului, dar și renunțarea la fumat – care este un factor nociv pentru întregul organism.
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: