spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 14, 2024
Altele
  AcasăSănătateCum se tratează și depistează astmul

  Cum se tratează și depistează astmul

  Pacienții care suferă de astm se pot adresa Cabinetului de Alergologie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență.
  Astmul este o boală heterogenă care necesită un tratament individualizat, caracterizată prin inflamația cronică a căilor respiratorii, hiperreactivitate bronșică și remodelare. Pacienții manifestă următoarele simptome: wheezing (șuierat în piept), dificultăți la respirație (scurtarea respirației), senzație de apăsare/constricție (strângere) la nivelul pieptului și tuse care variază în timp și în intensitate.
  „O dată ajunși în cabinetul medical, pacienții sunt supuși unui examen clinic local, prin auscultația pulmonară, unde se poate decela prezența de raluri sibilante la expirarea forțată, dar adesea poate fi normal. Înainte de administrarea tratamentului, persoanele sunt supuse unui test rapid de spirometrie, care poate evidenția limitare variabilă a fluxului de aer expirat, adesea reversibilă“, a spus medicul alergolog Simona Țîrcă, de la Cabinetul de Alergologie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență.
  Diagnosticarea și factorii care agravează astmul
  Rolul medicului alergolog este important în această situație, „deoarece starea atopică poate fi identificată cu ajutorul testării prin piele sau prin măsurarea nivelului de imunoglobulină specifică (sIgE) în ser. Examinarea alergologică ar trebui efectuată la toți pacientii cu manifestări respiratorii (tuse, dispnee, wheezing) și rinoconjunctivale (prurit ocular și nazal, rinoree seroasă, obstructive nazală și stranut). Identificarea corectă a tipului de inflamație din astm ne permite o abordare terapeutică corectă. Atopia și alergia au fost asociate de mult timp cu astmul sever.
  Conceptul abordării astmului prin evaluarea prezenței eozinofiliei și a alergelor respiratorii oferă o justificare convingătoare pentru un diagnostic mai precis si pentru mai multe forme de tratament, astfel că acest concept al abordării este o condiție prealabilă pentru utilizarea opțiunilor de extindere a terapiei personalizate.
  Testarea cutanată prick (SPT) este o metodă sigură de diagnosticare a bolii alergice mediate de IgE la pacienții cu rinoconjunctivită, astm, urticarie, eczeme atopice și alergii suspecte la alimente și la medicamente. Această testare oferă dovezi de sensibilizare și poate ajuta la confirmarea diagnosticului unei alergii suspecte de tip I. Este simplu și rapid de efectuat, este ieftin și are o sensibilitate ridicată“, a mai explicat medicul alergolog.
  Potrivit acestuia, agenții cauzali care pot declanșa sau agrava simptomele astmului sunt: infecții virale, alergeni la domiciliu sau la locul de muncă (de exemplu, acarieni din praf, polen, praful de lemn, animalele de laborator, rășini și aditivi), făina și cerealele, fumul de tutun, exercițiul, stresul, latex, medicamente ( beta-blocante, aspirină sau alte AINS), izocianați, glutaraldehidă, colofoniu și persulfați.
  Astmul este o boală care afectează toate grupele de vârstă. Mulți pacienți nu obțin beneficii clinice optime din cauza unei complianțe scăzute.
  „Medicii ar trebui sa adopte strategii specifice pentru corectarea noncomplianței (oferirea de feed-back la fiecare vizită, explicarea planului de tratament, a stării bolii și consecințele nerespectării tratamentului, explicarea tehnicii inhalatorii și comunicare continuă medic-pacient).
  Pacienții complianți pe termen lung pot beneficia de o ameliorare a simptomatologiei și a funcției pulmonare.
  Medicul alergolog este cel care poate recomanda imunoterapia alergen specifică, care implică în mod obișnuit administrarea subcutanată/ sublinguală a cantităților treptat crescătoare de alergene, până când se atinge o doză care este eficientă în inducerea toleranței imunologice la alergene“, a transmis medicul Simona Țîrcă.
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: