spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSănătateKiwi, porţia zilnică pentru sănătate

    Kiwi, porţia zilnică pentru sănătate

    Kiwi este un fruct cu o istorie foarte interesantă, a cărui creştere în popularitate se datorează aprecierii gustului său, valorii nutritive şi în mod surprinzător aspectului şi numelui său. Deşi asociat cu Noua Zeelandă, kiwi este nativ din China, fiind cunoscut sub numele de Yang Tao. A fost adus în Noua Zeelanda de către misionari în 1906, iar în anul 1960, kiwi a fost redenumit „Chinese Gooseberry”. Un an mai târziu, fructul de kiwi şi-a făcut apariţia într-un restaurant din Statele Unite şi a fost ulterior descoperit de către un distribuitor de produse americane care a considerat că piaţa americană ar fi foarte receptivă la acest fruct exotic unic. Cu timpul, fructul a fost „rebotezat” cu numele de astăzi, după numele unei păsări din Noua Zeelandă datorită asemănării ca formă și culoare. În prezent, kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.

    Deşi la prima vedere nu par prea apetisante, sunt nişte medicamente delicioase. Fructele de kiwi conţin numeroase cantităţi de fitonutrienţi, precum şi vitamine şi minerale, necesare unei sănătăţi de fier. Potrivit cercetărilor, consumul a doar două sau trei fructe de kiwi pe zi, ar putea reduce semnificativ riscul bolilor de inimă.

    Ameliorează problemele respiratorii

    Efectele benefice pentru problemele respiratorii au fost descoperite în urma unui studiu realizat pe un eşantion de copii cu vârste cuprinse între 6-7 ani care au consumat kiwi sau citrice, diminuând riscul problemelor respiratorii. Aceştia şi-au redus numărul episoadelor de wheezing (şuierătura respiratorie acută) cu 44%, în comparaţie cu ceilalţi copii. Beneficiile au fost foarte evidente în cazul copiilor astmatici, însă efectele protectoare s-au observat şi la cei care au consumat chiar un fruct pe săptămână.

    Leac pentru răceală

    Un aport adecvat de vitamina C poate ţine răceala departe. Kiwi este unul dintre fructele cu cel mai ridicat conţinut de vitamina C. Acest fruct exotic conţine 80 de miligrame de vitamina C ceea ce reprezintă doza zilnică recomandată unui adult. Cei care au imunitatea scăzută, cei care suferă de anemii pot mânca unul-două kiwi pe zi. În cazul anemiilor, cantitatea mare de vitamina C din aceste fructe favorizează asimilarea fierului din celelalte produse alimentare. În afară de vitamina C, kiwi ne furnizează o cantitate apreciabilă de vitamina E (3 mg/100 g), provitamina A (0,05 mg/100 g) şi vitamine din grupa B, care joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar.

    Îmbunătăţesc sănătatea inimii

    Datorită conţinutului foarte bogat în fibre, fructele de kiwi reduc nivelul colesterolului şi implicit riscul de boli cardiovasculare. Fiind bogat în vitamina C, polifenoli, vitamina E, magneziu, potasiu şi cupru, kiwi protejează vasele de sânge şi inima. De asemenea elimină toxinele din colon şi previn apariţia cancerului de colon. De regulă, alimentele bogate în fibre sunt recomandate persoanelor diabetice, deoarece menţin în limite normale nivelul glicemiei.

    Protejează ADN-ul

    Numeroase studii au arătat capacitatea acestui fruct de a proteja ADN-ul de radicalii liberi, lucru de care au rămas uimiţi şi cercetătorii, cu atât mai mult, cu cât nu se cunoaşte cu exactitate care dintre componentele din kiwi exercită acţiunea antioxidantă. Deoarece kiwi conţine o varietate de flavonoide şi carotenoide, care şi-au demonstrat de nenumărate ori proprietăţile antioxidante, aceşti fitonutrienţi pot fi responsabili de această protecţie a ADN-ului.

    Util în boli de piele şi ochi

    Pe lângă efectele benefice pentru respiraţie, kiwi este bun şi pentru ochi. Acest fruct minune ajută organismul să lupte contra degenerării oculare. Concluzia oftalmologilor a fost că, mâncând trei sau mai multe fructe de kiwi pe zi, riscul de apariţie a degenerării oculare scade cu 36%, aceasta fiind principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă.

    Reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge

    Consumul zilnic de kiwi va reduce nivelul trigliceridelor din sânge, riscul de formare a cheagurilor de sânge şi are grijă de inima ta. Spre deosebire de aspirină, care împiedică apariţia cheagurilor de sânge, însă nu fără unele efecte adverse precum inflamaţiile şi sângerările la nivelul tractului intestinal, consumul regulat de kiwi aduce numai beneficii.

    Mai mult decât atât kiwi are doar 45 de calorii şi este recomandat în toate curele de slăbire, fiind un bun vitaminizant şi mineralizant. De asemenea, poate fi folosit şi în cosmetică, pentru întreţinerea tenului, aplicând pe faţă felii de kiwi timp de 15-20 de minute. Metoda contribuie la prevenirea apariţiei ridurilor, tonifierea şi catifelarea pielii iar efectul va fi unul uimitor. Aşadar kiwi este porţia zilnică recomandată pentru o sănătate de nota 10.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: