spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Altele
  AcasăSănătateTotul despre cancerul de col uterin. De ce e bine să ne...

  Totul despre cancerul de col uterin. De ce e bine să ne vaccinăm?!

  Cancerul de col uterin rămâne al doilea cel mai frecvent cancer la femeile din întreaga lume și reprezintă o prioritate de sănătate publică la nivel mondial. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și rata mortalității prin cancer de col uterin. Vaccinarea anti-HPV asigură prevenția primară a cancerului de col uterin prin prevenția infecției HPV (Human Papilloma Virus).

  Vaccinarea anti-HPV asigură prevenția primară a cancerului de col uterin prin prevenția infecției HPV (Human Papilloma Virus). Infecțiile tractului genital cu HPV sunt cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. În cursul vieții sexual active, majoritatea femeilor sunt infectate cu una sau mai multe tipuri de HPV.

  În majoritatea cazurilor, infecția HPV îmbracă forme asimptomatice și autolimitante. Infecții persistente cu tipuri oncogene de HPV prezintă riscul de progresie către leziuni precanceroase, care netratate evoluează către cancere din sfera genitală și sfera ORL.

  Vaccinul anti-HPV asigură niveluri înalte de anticorpi serici neutralizanți, care transudează din ser la nivel cervico-vaginal, unde determină un răspuns imun local protector.

  În România, screening-ul pentru cancerul de col uterin este prevăzut din anul 2012, dar are, conform datelor din literatura de specialitate, o acoperire de numai 10% din populația țintă feminină, populație reprezentată de toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25-65 ani, asigurate și neasigurate medical. Screening-ul trebuie efectuat sistematic, o dată la fiecare 3-5 ani, tuturor femeilor din grupul țintă, testul folosit fiind examenul citologic Babeș-Papanicolau. Femeile vaccinate anti-HPV trebuie să acceseze în continuare programul de screening de cancer de col uterin.

  Vaccinul protejează împotriva tipurilor de HPV conținute în vaccin, care provoacă 90% din cancerele de col uterin. El nu protejează împotriva celorlalte tipuri oncogene de HPV, neconținute în vaccin, nici împotriva tipurilor de HPV cu care femeia a fost infectată înainte de a fi vaccinată. Vaccinul are numai rol profilactic, nu și terapeutic. O leziune cervicală preexistentă vaccinării nu va fi influențată de vaccin.

  Momentul optim pentru vaccinare este înaintea apariției riscului de infecție HPV, adică înaintea debutului vieții sexuale. Vaccinarea anti-HPV poate fi efectuată însă oricând pe parcursul vieții sexual active a femeii.

  Vaccinul anti-HPV este un vaccin preparat prin inginerie genetică, conținând exclusiv proteine virale recombinate cu capacitate imunogenă și lipsite de orice risc infecțios (vaccinul nu produce cancer deoarece vaccinul nu infectează copiii cu HPV).

  Actualmente, în România este disponibil vaccinul 9-valent (Gardasil 9), ce conține proteine non-infecțioase L1 ale tipurilor HPV 6,11 (determină 90% din condiloamele ano-genitale), 16, 18,31, 33, 45, 52, 58 (determină 90% din totalitatea cazurilor de cancer de col uterin). Acest vaccin este licențiat pentru a fi folosit la persoanele de sex feminin și masculin începând de la vârsta de 9 ani.

  Schema de administrare pentru vaccinul Gardasil 9:

  * pentru vârsta de 9-14 ani se aplică schema cu 2 doze (la 0 și 5-13 luni)

  * pentru vârsta de 15 ani și peste se aplică schema cu 3 doze (la 0, 2 și 6 luni)

  Vaccinurile anti-HPV se administrează strict intramuscular, în regiunea deltoidiană. Studiile efectuate de la lansarea vaccinului anti-HPV (2006) până în prezent au arătat că imunitatea postvaccinală nu scade în timp, motiv pentru care până în prezent nu s-a stabilit necesitatea unei doze de rapel după primo-vaccinare.

  Cele mai frecvente reacții adverse la vaccinarea HPV sunt reacțiile locale: durerea, eritemul sau tumefacția la locul injectării, de obicei discrete, tranzitorii; ele arată ca sistemul imunitar răspunde la vaccinare. Alte reacții adverse, raportate mult mai rar, sunt febra, cefaleea și oboseala.

  Potrivit unui ordin al Ministrului Sănătății, aprobat pe data de 3 septembrie 2021, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14-18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

  Material realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie de la Cabinetul de Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: