spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, martie 2, 2024
Altele
  AcasăSocialEducația sexuală lasă de dorit în Gorj! Nici n-au împlinit 15 ani...

  Educația sexuală lasă de dorit în Gorj! Nici n-au împlinit 15 ani și au devenit mame

  minora-insarcinataSituația copilelor care rămân însărcinate înainte de a împlini vârsta de 15 ani este îngrijorătoare, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj. Anul trecut, peste 1.500 de fete sub 15 ani au avortat, iar alte trei tinere cu această vârstă au păstrat copiii. De asemenea, aproximativ 120 de eleve cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani au rămas însărcinate, iar unele dintre ele au decis să nu avorteze.

  În cursul anului 2016, peste 1.550 de minore au avortat la cerere în cabinetele sau în spitalele din județul Gorj. La categoria de vârstă 15-19 ani, 93 de fete însărcinate au renunțat la copiii pe care îi purtau în pântec. La avort au mai recurs și 974 de gorjence cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani, dar și peste 1.400 de femei de peste 40 de ani. „Potrivit datelor statistice, la nivelul județului Gorj, în cursul anului 2016, am avut înregistrate gravide nou depistate sub 15 ani-trei fete. 1.542 de fete sub 15 ani au avortat la cerere. Părinții, profesorii și psihologii ar trebui să intervină, vorbim de copii care au copii, care nu știu ce înseamnă pentru corpul uman să ducă o sarcină la aceea vârstă. Există metode de contracepție etc”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Cea mai mare parte a fetelor care rămân însărcinate până în vârsta majoratului provin din mediul rural, din familii cu o situație financiară delicată, familii monoparentale sau cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate etc. „În 2016, aproximativ o sută de tinere minore au rămas însărcinate și au devenit mame. Niciuna nu și-a abandonat copilul. Din păcate, suntem pe un trend ascendent. Lipsa educației sexuale este una dintre cauzele care determină creșterea numărului mamelor minore”, a declarat Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

  Fenomen global

  Rata sarcinii la adolescente a crescut semnificativ în ultimii ani la nivel global, nu doar în Gorj sau România. La acest segment de populație a crescut și rata avortului, fenomenul putând fi explicat prin debutul vieții sexuale la o vârstă din ce în ce mai fragedă, prin utilizarea mai redusă a mijloacelor de contracepţie. La această categorie lipseşte de regulă suportul familial, suportul social, lipseşte o educație minimă, un anumit stil de viață. „S-a constatat, statistic vorbind, că numărul minorelor care nasc sau care rămân însărcinate și avortează crește considerabil de la un an la altul. Factorii sunt de ordin economic, familial și școlar, am zice noi, ca psihologi discutând. Aceste minore sunt de multe ori neglijate de către familie și școală, iar gradul lor de maturizare psiho-social este în formare sau uneori chiar mai întârziat. Unele fete sunt abandonate părinții plecați în străinătate și rămân la voia întâmplări. Poate dacă s-ar afce educație sexuală la școală sau dacă s-ar găsi o modalitate de a le vorbi copilelor despre ce înseamnă educația sexuală, sau chiar părinților acestor copile. Trebuie să se găsească soluții”, spun psihologii.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: