spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialElevii de la CNSH Târgu-Jiu, voluntari la bătrânii de la Suseni

    Elevii de la CNSH Târgu-Jiu, voluntari la bătrânii de la Suseni

    Anul 2012 a fost declarat ca an european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. În acest context, Biroul de Informare al Parlamentului European a invitat liceele să propună şi să implementeze un proiect de voluntariat cu titlul “Punţi între generaţii”.

    Elevii Colegiului Naţional „Spiru Haret” (CNSH) Târgu-Jiu au răspuns acestei provocări şi au desfăşurat în această vară o serie de activităţi în cadrul unui astfel de proiect. Tinerii voluntari au ales ca grup ţintă bătrânii din Complexul de Îngrijire şi Asistenţă de la Suseni. Şi-au propus să aducă un strop de bucurie şi căldură în sufletele acestor oameni necăjiţi de bătrâneţe şi de boală. Grupul de voluntari format din 24 de elevi din clasele a X a şi a XI a este coordonat de profesoarele Carmen Cosmulescu şi Florina Fluturaş. Proiectul a fost conceput şi pregătit în perioada aprilie-iunie, iar în iulie, august şi acum, în septembrie, s-au derulat activităţile programate. Prima vizită a fost emoţionantă atât pentru tinerii voluntari cât şi pentru vârstnicii din Complexul de la Suseni. Elevii au pregătit cu mult suflet cadouri pentru bătrâni şi o mulţime de întrebări şi vorbe bune. S-au împrietenit uşor pentru că oamenii de acolo se bucură ori de câte ori cineva le trece pragul. Scopul acestei vizite a fost de informare şi de cunoaştere reciprocă a grupurilor, de identificare a nevoilor. Voluntarii au fost bucuroşi să constate că oamenii de acolo au tot ce le trebuie pentru traiul de zi cu zi şi sunt bine îngrijiţi de personalul calificat cu care se simt ca într-o mare familie. Dar, orice aduce varietate în programul lor, este binevenit. Pentru a doua vizită, elevii au pregătit dulciuri şi sucuri pentru a-i sărbători pe toţi „bunicii” născuţi în luna iulie sau cu ziua onomastică de Sfântul Ilie. Ajutaţi de profesorul lor de muzică, Laurenţiu Popescu, le-au oferit şi un program artistic care i-a încântat pe bătrâni în mod deosebit.

    De curând, la cea de-a treia vizită, voluntarii au dus pachete cu haine, dulciuri, fructe, reviste şi jucării. „Bunicii” i-au primit cu bucurie. De data aceasta au fost prezente acolo doar trei eleve şi au fost surprinse în mod plăcut când bătrânii au întrebat de ceilalţi tineri. A fost semnul că legătura de afecţiune şi prietenie s-a stabilit. De fiecare dată tinerii voluntari au plecat de acolo cu sufletul împăcat ca după o faptă bună. Au fost emoţionaţi de poveştile de viaţă pe care bătrânii le-au spus, unii dintre ei declarând că şi-au schimbat modul de a privi şi de a preţui viaţa. „Mă temeam, înainte de a veni, că voi pleca tristă şi marcată pentru mult timp de cele văzute şi auzite. Acum ştiu că omul poate înfrunta boala şi alte probleme ale bătrâneţii dacă îi sunt aproape cei dragi şi societatea prin instituţiile ei şi prin gesturile pe care le fac oamenii ca noi”, declară Iris Iacob. „Sunt bucuroşi să ne împărtăşească gândurile şi poveştile lor de viaţă. Aşteaptă pe cineva cu care să comunice, se bucură la vederea unei persoane necunoscute dispusă să asculte şi să le dăruiască un zâmbet şi o vorbă bună”, spune Daiana Îngustu. Prin acţiunile lor, elevii speră să-i sensibilizeze şi să-i determine pe cei din jurul lor(colegi, prieteni, cunoştinţe…) să li se alăture pentru alte activităţi asemănătoare în viitor, să-i preţuiască şi să-i ocrotească mai mult pe bătrânii din familiile lor şi din comunitate.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: