spot_img
12.1 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăSocialFestivalul de umor ”Ion Cănăvoiu”, ediția a XXVIII-a, se va desfășura on...

  Festivalul de umor ”Ion Cănăvoiu”, ediția a XXVIII-a, se va desfășura on line

  Din dorința de a continua tradiția unui festival de creație umoristică al cărui impact național a fost dovedit în cele 27 ediții desfășurate până acum, editia din acest an a Festivalului de umor ”Ion Cănăvoiu”, ediția a XXVIII-a, se va desfășura on line, după un Regulament special și fără componență internațională.

  Ion Cănăvoiu a urmat cursurile Facultății de Litere din București, perioadă în care a și debutat cu poezie. A fost un talentat gazetar și, o perioadă, profesor în județul Olt. A inițiat editarea unei publicații de satiră și umor intitulată HAZ-ul, revistă la care el era director, finanțator, editor, redactor și chiar difuzor. S-a stins din viață la 22 octombrie 1992, la Târgu Jiu. Un an mai târziu, în amintirea lui s-a organizat prima ediție a “Zilelor Ion Cănăvoiu” la initiativa lui Ion Cepoi, iar din 1994, la initiative lui Viorel Gârbaciu, Festivalul Național de Umor “Ion Cănăvoiu”, cu secțiuni de carte de umor, epigrame, fabule, parodie, poezie satirică și proză umoristică, festival pe care Consiliul Județean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Christian Tell”, Școala Populară de Artă, Consiliul local și Primăria Runcu, Societatea Umoriștilor Gorjeni il organizează la Târgu-Jiu și Runcu în fiecare an, în luna octombrie. Anul acesta pentru prima data Festivalul are loc online.

  Manifestarea este deschisă ca în fiecare an umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită minimă sau maximă de vârstă. Numărul celor care au trimis la această ediție, creație literară umoristică și caricature a trecut de 100 și le mulțumim mult tuturor pentru gestul lor de solidaritate culturală. Rămâne să vedem ce va decide juriul în privința câștigătorilor la secțiunile Festivalului. Vă reamintim care sunt acestea: concurs de volum, de epigrame, de parodie, de poezie umoristică, de proză scurtă și de caricatură/fotografie umoristică.

  Juriul, alcatuit din personalități consacrate ale vieții artistice gorjene, va începe  evaluarea lucrărilor în 21 octombrie 2020, urmând ca în cursul zilei de 25 octombrie  să anunțăm pe site-ul CJCPCT Gorj laureatii sectiunilor.

  Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.

  La editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost scos și nr 28 al Revistei “Hazul”.

  “Cine n-are haz să-și cumpere”,- striga nea Jean Cănăvoiu, atunci când vindea Revista “Hazul”! În vremurile acestea e clar că doar umorul ne poate ajuta să mergem mai departe și să acceptăm situația așa cum este! O situație dificilă peste care nu ne gândeam în urmă cu un an când am organizat atâtea evenimente la Târgu Jiu, că o să trecem acum.

  “…Trăim așadar o  perioadă de mari satisfacții materiale și spirituale, în care suntem sfătuiți zilnic să ne descoperim și să ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem de fapt și, mai ales, suntem îndemnați să conștientizăm nevoia de noi. Numai că noi simțim nevoia de ceilalți! Asta e, lume cârcotașă, nimic nu-i convine, ca de obicei!

  Speranțe? Naibii mai știe! Certitudini? Cam tot pe-acolo! Așteptăm să vedem ce urmează: infernul sau paradisul? Cu sau fără umor, aceasta-i întrebarea!“, scrie cu nostalgică ironie în cuvântul de început al revistei “Hazul” managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, adresat “Lui Nea Jean”.

  Vineri 23 octombrie 2020 în sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj se va vernisa “Salonul de caricature” al Festivalului de Umor Ion Cănăvoiu. Veți putea vedea în salon caricaturi realizate de Liviu Stănilă din Fizeș- Hunedoara, Cristian Mihăilescu din București, Cristinel Vegerdea din Lugoj, Victor Mihai Eugen din Bacău, Aurelian Iulius Șuță din Gorj și Gabriel Bratu din Craiova.

  Catalogul Salonului de Caricatură 2020 va putea fi văzut online pe pagina de Facebook a CJCPCT Gorj, catalog care va cuprinde caricaturi trimise pentru concurs.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: