spot_img
19.5 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăSocialFestivalul lăutarilor gorjeni, organizat la Bolboşi. Cele mai bune tarafuri se întrec...

  Festivalul lăutarilor gorjeni, organizat la Bolboşi. Cele mai bune tarafuri se întrec la cea mai veche manifestare de după Revoluție

  Devenit tradiţional pentru judeţul nostru, Festivalul lăutarilor gorjeni „Bolboşi 2017” se adresează tarafurilor lăutăreşti tradiţionale care folosesc în interpretare instrumente tradiţionale şi respectă autenticitatea cântecului şi portului popular. Sunt invitaţi în concurs interpreţi din Gorj, în condiţiile prezentului, care intră în concurs pe două secţiuni: tarafuri şi rapsozi.

  La Festivalul-concurs pot participa numai tarafuri ai căror membrii au vârsta minimă 18 ani şi rapsozi cu vârsta maximă de 30 de ani, iar organizatori sunt Consiliul Local şi Primăria Bolboşi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, având ca parteneri: Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

  Potrivit organizatorilor, pentru a putea participa la acest festival, tarafurile trebuie să fie compuse din: vioară sau fluier, braci, chitară, bas, fiecare taraf având 3-5 persoane, nefiind admise în concurs instrumente electronice. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă sau doină şi un cântec de joc. Costumul popular este obligatoriu. Concursul se desfăşoară pe 21 septembrie, de la orele 16:00, pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba-Bolboşi. Laureaţii ultimelor trei ediţii (premiul I) nu au dreptul să mai concureze, iar un instrumentist care a evoluat într-un taraf, nu mai poate intra în componenţa altui taraf, iar înscrierea pe secţiuni se face la faţa locului.

  Festivalul lăutarilor gorjeni de la Bolboşi este primul festival organizat după decembrie 1989 şi a fost realizat din dorinţa de a păstra în timp muzica tradiţională.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!