spot_img
17.3 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăSocialGlicemia, testată gratuit de Ziua Mondială a Diabetului

  Glicemia, testată gratuit de Ziua Mondială a Diabetului

  Devenită o tradiţie şi la Târgu-Jiu, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, a strâns şi în acest an zeci de gorjeni la cortul Crucii Roşii amplasat în faţa Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, pentru a-şi testa glicemia şi a se informa despre diabet. Gorjenii care au fost depistaţi cu valori de peste 100, au primit de îndată sfaturi şi îndrumări din partea medicilor şi asistenţilor de la Endocrinologie.

  Pe 14 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Mondiala a Diabetului, prilej cu care şi la nivelul judeţului Gorj s-au realizat acţiuni gratuite de determinare a glicemiei. Acţiunea are ca scop principal, informarea si educarea populaţiei cu privire la importanţa prevenţiei diabetului zaharat, dar şi monitorizarea acestei boli prin efectuarea periodică a testelor de determinare a glicemiei. Cum principalul organizator al acţiunii a fost secţia de endocrinologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, sprijinul oferit de voluntarii Crucii Roşii s-a dovedit binevenit ca în toate acţiunile la care participă. Medicii specialişti sunt de părere că testarea pentru aflarea glicemiei se impune pentru cei cu valori normale, o dată pe an, iar la cei cu valori între 120-140, cât se poate de des. De asemenea, testul glicemic se poate face pe nemâncate sau la două ore după masă, când este chiar mai concludent”, a precizat Lucreţia Pârcălăboiu, medic specialist in diabet, nutriţie şi boli metabolice. Pe tot parcursul acţiunii, desfăşurate în centrul municipiului Târgu-Jiu, cetăţenii şi-au putut face gratuit testul de determinare a glicemiei. Curioşi să afle cum stau cu sănătatea, gorjenii au păşit în cortul amenajat unde şi-au testat glicemia. „Am zis să vin să văd cum e. Am 140, am avut şi 180, acum e mai bine…”, a spus Ileana Dobrete, Târgu Jiu. Mai grav este pentru cei care află de valori mult prea mari şi care nu au cunoştinţă că ceva este în neregulă cu sănătatea lor. Ieri au fost şi astfel de cazuri, la care testul glicemic a fost urmat de îndrumări importante. Am 300 glicemia, nu am ştiut că e aşa de mare. Nu ştiam că am diabet, ci că sunt cardiacă”, a declarat Corina Dogaru.

  Important în prevenţia bolii

  Potrivit specialiştilor, diabetul este o boală care, în ultimul timp, a devenit epidemie, iar cazurile de diabetici cresc de la o zi la alta. „Se atrage atenţia asupra acestei boli, aflată în continuă creştere şi care a căpătat caracter pandemic. În lume, în prezent sunt 366 de milioane de diabetici, iar estimarea atinge 500 de milioane”, a declarat Lucreţia Pârcălăboiu, medic specialist in diabet, nutriţie şi boli metabolice. Pe lângă analizele care trebuie făcute cel puţin o dată pe an, medicii insistă pentru multă mişcare şi o alimentaţie echilibrată, care pot ţine boala cât mai departe.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: