spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăSocialNicolae Pătrășcoiu, Eroul de la Jiu decretat de Regele României cu Ordinul...

  Nicolae Pătrășcoiu, Eroul de la Jiu decretat de Regele României cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul”

  Nicolae Pătrășcoiu a fost Sublocotenent în Regimentul 18 Dorobanți Gorj. Faptele sale eroice din timpul Primului Război Mondial i-au adus acestuia Ordinul Militar „Mihai Viteazul”, clasa a III-a. „Eroul de la Jiu este o plămădeală din esența războinicilor de rasă. Viața sa, atât de bogată în fapte de bravură și eroism, se constituie într-un exemplu luminos pentru generațiile viitoare, care vor povesti cu sfințenie despre faptele lui de vitejie.” Citim ca o descriere a lui Nicolae Pătrășcoiu în cartea „ Nemuritorii: Generali Gorjeni – valori ale neamului românesc” de Ispas Constantin.

  Născut la 13 aprilie 1890, în comuna Schela din județul Gorj, s-a numărat printre vitejii gorjeni ce s-au luptat în Primul Război Mondial. Curajul său i-a adus Ordinul Militar „Mihai Viteazul”, clasa a III-a, oferit de Regele României. Nicolae Pătrășcoiu a reușit să-și învingă inamicul în ciuda efectivului foarte redus de care dispunea. A cucerit frontul inamic, a pus mâna pe armamentul lor și i-a atacat reușind să-i izgonească. Apoi a predat tot materialul de război pe care reușise să pună mâna, unui regiment de artilerie român. Faptele sale de o vitejie ieșită din comun i-au adus următorul decret, după cum citim în cartea de Ispas Constantin „Nemuritorii: Generali gorjeni – valori ale neamului românesc”.

  „Conferim Ordinul Militar „Mihai Viteazul”, clasa a III-a, Sublocotenentului Nicolae Pătrășcoiu, care a săvârșit, în ziua de 14 octombrie 1916, unul dintre cele mai strălucite acte de eroism. Fiind însărcinat să respingă pe inamic, a pornit la atac cu atâta vitejie și elan încât, deși compania sa avea un efectiv foarte redus, totuși, a spart frontul inamic, aruncând în dezordine infanteria și artileria vrăjmașe de pe Delaul Mare și din satul Arsurile, pe care le-a ocupat. A pus stăpânire pe două baterii complete de obuziere 105 mm din Regimentul 21 Bavarez și, cu ajutorul a doi tunari români, a deschis focul asupra inamicului. După respingerea acestuia a predat cele opt obuziere cu chesoanele lor de muniții și cu un bogat material de răsboiu unui regiment de artilerie român.”

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: